Αριθμός 112: Τι είναι πραγματικά. Πώς σώζει ζωές, γιατί δεν λειτουργεί στην Ελλάδα

Πώς σώζει ζωές ο Αριθμός 112;

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους, και σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα και ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 εξακολουθεί να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες. Εκτός λειτουργίας βρίσκονταν και κατά της διάρκειας της θεομηνίας που σημειώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης (10/07) και άφησε πίσω της επτά θύματα και συντρίμμια.

Ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης θα λειτουργούσε κανονικά από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα όσα είχαν εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η υλοποίηση της υπηρεσίας 112 ξεκίνησε το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2019. Αν και η υπηρεσία CBS είναι πολύ χρήσιμη σε καταστάσεις κρίσεων και έκτακτων αναγκών, η εφαρμογή της δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, εκπαίδευση και άσκηση των συνδρομητών.

Η υπηρεσία, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη στη χώρα μας, θα λειτουργεί από δύο Κέντρα Επικοινωνιών εγκατεστημένα το ένα στην Ελληνική Αστυνομία και το άλλο στο Πυροσβεστικό Σώμα», αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά το πόρισμα της ανεξάρτητης επιστημονικής αρχής πριν από λίγους μήνες. Εκτός από την ανεξάρτητη αρχή, και η ίδια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον Ιούνιο του 2018 ανέφερε σε ανακοίνωση της πως το έργο προχωράει κανονικά και το 112 θα λειτουργούσε κανονικά στις αρχές του 2019.

Τι είναι ο αριθμός 112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

την Αστυνομία
τo Πυροσβεστικό Σώμα
το ΕΚΑΒ
το Λιμενικό Σώμα
την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το «112» πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.