Ανατρεπτική Δημοσκόπηση: Πόσο κλείνει η ψαλίδα, ποιοι μπαίνουν στη Βουλή. Σενάρια αυτοδυναμίας

Τι δείχνει νέα Δημοσκόπηση λίγο πριν τις εκλογές;

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Ζούγκλα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν με σημαντική ποσοστιαία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως το ζητούμενο της αυτοδυναμίας δεν έχει κριθεί. Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον διατηρεί τις δυνάμεις του, αλλά και δυνητικά τις ενισχύει σε σύγκριση με το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η επόμενη Βουλή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές ενδεχομένως να είναι εξακομματική, αλλά διόλου απίθανο να είναι και επτακομματική, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς και τη ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη να διεκδικούν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Χαμηλά ποσοστά επιτυγχάνει η Χρυσή Αυγή. Σε μονοψήφιο αλλά υψηλό ποσοστό, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή, εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Στα ίδια επίπεδα κινείται το ΚΚΕ.

Στη διαδικτυακή Δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Ζούγκλα από την Τρίτη 2 Ιουλίου έως την Παρασκευή 5η Ιουλίου ψήφισαν 1.007 πολίτες άνω των 17 ετών. Το δείγμα σταθμίστηκε σύμφωνα με τις δημογραφικές σταθερές και πάντα σε αναφορά με τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Αποτελέσματα της Δημοσκόπησης και πολιτικά συμπεράσματα:

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής (Παράσταση Νίκης), το 72% είναι σίγουρο πως νικητής της αναμέτρησης θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Μόνον το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί πως νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2% υποστηρίζει πως νικητής θα είναι κάποιο άλλο κόμμα και το 9% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Στο κρίσιμο ερώτημα για τις εκλογές αυτές, αν είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, οι απαντήσεις καταδεικνύουν και την υπάρχουσα ρευστότητα ως προς το τελικό και πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Μόνον το 51% δηλώνει με σιγουριά πως η ΝΔ θα κερδίσει ποσοστό που θα της επιτρέπει σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αντιθέτως, το 40% δηλώνει, επίσης με σιγουριά, πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας. Το 9% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Ως επακόλουθο της προηγούμενης ερώτησης, οι πολίτες – ψηφοφόροι ερωτήθηκαν ποιο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας θα προτιμούσαν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Έτσι το 25% προκρίνει συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝΑΛ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το 11,1% προκρίνει το σχήμα Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ. Το 8,6% θα έβλεπε θετικά τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Μόνον το 2,6% αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25 και το 3,8% βλέπει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Εντύπωση προκαλεί το πολύ ισχυρό ποσοστό του 29,3% που είναι της γνώμης πως δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Νέας Δημοκρατία με ένα τουλάχιστον κόμμα εξ αυτών που θα μπουν στη Βουλή, θέση που οδηγεί αναπόφευκτα (αν συμβεί) σε επαναληπτικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (σε μία τέτοια περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική).

Πρόθεση ψήφου:

Με μία διαφορά της τάξεως των 6,3 ποσοστιαίων μονάδων η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές της Κυριακής φθάνοντας το 33,4% των ψηφισάντων. Είναι ένα ποσοστό που δεν διασφαλίζει αυτοδυναμία με σιγουριά.

Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,1%. Ενισχυμένο ως προς τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Κουμουνδούρου καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίζει με φιλοδοξίες τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ως δεύτερος σταθερός πόλος του πολιτικού σκηνικού και ως μόνιμη αναφορά εξουσίας σε ένα δικομματικό σύστημα.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ΚΙΝΑΛ με ένα 9,3%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από την κάλπη αυτό το ποσοστό, τότε το ΚΙΝΑΛ αυτοδικαίως μπορεί να φιλοδοξεί πως θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο μετεκλογικού ρυθμιστή και να διαπραγματευτεί τη θέση του κυβερνητικού εταίρου, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία.

Εξ όσων προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η επόμενη Βουλή θα είναι ενδεχομένως επτακομματική, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να κερδίζει την είσοδο στο Κοινοβούλιο με ένα 4,7%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται μία ανάσα από το κρίσιμο 3%. Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,7% δείχνει πολιτική κόπωση, αν όχι αποδρομή, όπως διαπιστώθηκε και στις ευρωεκλογές. Χαμηλά το ΚΚΕ με 4,7%. Αρκετά υψηλά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,6%. Πολύ χαμηλά τα ποσοστά της αποχής, των Λευκών και Ακύρων καθώς και του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ»..

Συμπεράσματα και συσπειρώσεις των δύο μονομάχων:

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης της Ζούγκλας καταδεικνύουν και μία άλλη αθέατη πλευρά των συμβατικών προεκλογικών δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου. Την τάση (που είναι κανόνας) που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με άνεση την αυτοδυναμία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συγκυρίες. Μία παντός καιρού αναμφισβήτητη αυτοδυναμία. Δεν είναι λίγα τα στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων τα οποία παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν λόγω συστηματικής άρνησης των πολιτών να συμμετάσχουν στις έρευνες ή (και αυτό είναι το χειρότερο) με τη διαπίστωση ότι πολλές απαντήσεις πολιτών είναι παραπλανητικές, αποπροσανατολιστικές και εκούσια ψευδείς.

Συσπειρώσεις:

Η Νέα Δημοκρατία, παρά τη φυσιολογική κόπωση που έχει επιφέρει μία μακρόχρονη προεκλογική περίοδος, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή συσπείρωση της τάξεως του 85%. Οι απώλειές της σημειώνονται με διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8,9%), μία τάση που καταδεικνύει πως στο τελευταίο σπριντ πριν από την κάλπη κάπου ο πολιτικός λόγος της Πειραιώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο πειστικός όσο πριν.

Αντιθέτως, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι χαμηλή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές. Με 56,6% δεν είναι εύκολο να κερδίσει ένα κόμμα εθνικές εκλογές. Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το ΚΙΝΑΛ (11,2%). Αυτή η διαρροή ψήφων ενδεχομένως να δικαιολογεί το υψηλό -έστω και μονοψήφιο- ποσοστό (9,3%) του ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.