Διαμαντοπούλου ή Δαμανάκη: Αυτή είναι η βόμβα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια επιλέγει

Ποια επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη;

Ανάμεσα σε δύο γυναίκες, στην Άννα Διαμαντοπούλου και στη Μαρία Δαμανάκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ψάχνει ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συμβαίνει με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Γιατί κερδίζει πόντους η Δαμανάκη ως «σφηνα» στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπέρ για Διαμαντοπούλου.

Κεντροαριστερό πρόσωπο και μάλιστα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, επιθυμεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να συνεχίσει τα ανοίγματα του στο χώρο της κεντροαριστεράς και να δείξει ότι πραγματικά εννοεί τη μετατόπιση της ΝΔ σε μια πιο κεντρώα κατεύθυνση έχει επιλέξει –και θεωρείται σχεδόν δεδομένο, εκτός απροόπτου- να προτείνει πρόσωπο εκτός του πεδίου της κεντροδεξιάς.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει, έχοντας και ούριο άνεμο από τις δημοσκοπήσεις και με ενισχυμένη τη θέση του από τη νωπή λαϊκή εντολή, να μην προχωρήσει σε εσωκομματικό συμβιβασμό με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τη μη ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και με συνομιλίες που έχει ο ίδιος με σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσιας ζωής, φέρεται να έχει στείλει μήνυμα ότι επιθυμεί κεντροαριστερό πρόσωπο και μάλιστα γυναίκα.

Στη λίστα του έχει δυο γυναικεία ονόματα, το ένα της Άννας Διαμαντοπούλου και το δεύτερο της Μαρίας Δαμανάκη και μάλιστα με συγκεκριμένο σκεπτικό, ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνίων λένε ότι δυο πρόσωπα του επιτελείου του, ο πρώην Διευθυντής των Νέων, Δημήτρης Μητρόπουλος που είναι κεντρικός σύμβουλος στρατηγικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων και ο πρώην Διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και βασικός του λογογράφος, Γιάννης Βλαστάρης, φέρεται να του πρότειναν γυναίκα και να έχει και τον αναγκαίο συμβολισμό.

Ο Πρωθυπουργός, αν και από το εσωτερικό της ΝΔ, υπάρχει πίεση να κινηθεί πάλι στην κεντροδεξιά με δεδομένο ότι έχει κάνει πολλές επιλογές από την κεντροαριστερά σε κυβερνητικά πόστα και στο Μέγαρο Μαξίμου, εμμένει ότι στο στρατηγικό του σχέδιο εντάσσεται και η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν θα συναινέσει η ΝΔ στην επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για πάρα πολλούς αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα στον νυν Πρόεδρο, αλλά και βέβαια ήταν και σήμα στο εσωτερικό της ΝΔ να σταματήσει η συζήτηση για κεντροδεξιό πρόεδρο, ενώ την ίδια στιγμή έβαζε φρένο στον πρώην Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Ποιοι στηρίζουν Παυλόπουλο:

Με δεδομένο ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής δεν επιθυμεί μετάβαση στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί πως μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα ως προς την επιλογή του. Και από τη στιγμή που δεν επιθυμεί τον Πρ. Παυλόπουλο που στηρίζουν οι καραμανλικοί και άλλες δυνάμεις, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α. και η πλειοψηφία της των βουλευτών της ΝΔ, ενώ διαθέτει ευρύτατη συναίνεση και είναι δεδομένη η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τον ψηφίσει, ρίχνει το βάρος στην κεντροαριστερά.

Αν και ο Πρ. Παυλόπουλος που δεν ψήφισε ο Πρωθυπουργός στην εκλογή του 2015, θεωρείται πετυχημένος ως Πρόεδρος και υπάρχει και η θετική αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ που συμβάλλει και στην δημιουργία συναινετικού κλίματος μεταξύ των δυο βασικών κομμάτων, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προτείνει πρόσωπο από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Πού κερδίζει η Δαμανάκη:

Ειδικά για τα δυο γυναικεία ονόματα, ο ίδιος έχει άριστη σχέση. Με την Άννα Διαμαντοπούλου υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια, ενώ για την Μαρία Δαμανάκη προτάσσεται το επιχείρημα ότι είναι από τα συμβολικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης, συμμετέχοντας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, διετέλεσε και πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και δύσκολα θα την καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα όμως προσετέθη από πολλούς και πάλι το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ειδικά μετά και την παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη αποστασιοποιούμενος από την πρόθεση της κυβέρνησης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη Νοβάρτις και λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή.

Το όνομα του Ευ. Βενιζέλου συζητήθηκε και πάλι με την προ ημερών σύναξη των εκσυγχρονιστών που είχε την πολιτική ευλογία του Κώστα Σημίτη στο Κορακοχώρι.

Εκεί κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, εκ των βασικών ομιλητών, όπως και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, για το νέο βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη και με αφορμή αυτή τη σύναξη άρχισαν και πάλι τα σενάρια για το όνομά του, αν και από κάποιους άλλους κύκλους προστίθεται και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έχει δυο προβλήματα να λύσει στο χώρο της κεντροδεξιάς. Το ένα σχετίζεται με τον Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο υποστηρίζει όλο το καραμανλικό μπλοκ και υπέρ του τοποθετήθηκε προχθές η Ντ. Μπακογιάννη και το άλλο με τον Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο πολλοί καραμανλικοί λένε ότι δεν θα διστάσει με τις οποίες δυνάμεις που έχει σε κόμμα και Κ.Ο. να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το παιχνίδι τώρα ξεκίνησε και έχει πολλά επεισόδια, εντάσεις, συγκρούσεις και παρασκηνιακές διεργασίες έως τον Δεκέμβριο που αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει και επίσημα την πρότασή της.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.