Κουκάκι: Στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη το «ντου» των ΜΑΤ. Γιατί τον συνέλαβαν με τους γιους του

Στο σπίτι ποιου γνωστού σκηνοθέτη μπήκαν τα ΜΑΤ και άρχισαν αν βαράνε;

Δύο αδέλφια, ο ένας φοιτητής και ο άλλος ασκούμενος δικηγόρος και ο πατέρας τους, σκηνοθέτης, είναι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου, ενώ συνολικά οι συλληφθέντες από την τριπλή επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση τριών καταλήψεων στο Κουκάκι είναι εννέα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοί του ξυλοκοπήθηκαν στην ταράτσα της οδού Ματρόζου και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους χωρίς ένταλμα εισαγγελέα, όπως ανέφερε η σύζυγός του ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η ΕΛΑΣ από την πλευρά της υποστηρίζει πως υπήρχε παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία, ενώ ισχυρίζεται πως δεν έγινε καμία χρήση βίας καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Μάλιστα η Αστυνομία φθάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι τα δύο αδέλφια ήταν αυτά που πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας στην ταράτσα του διπλανού, πατρικού τους σπιτιού.

Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης τάχθηκε στο πλευρό του σκηνοθέτη, με ανάρτησή του στο Facebook:

“Τα ψέματα που θα πει ο κρατικός μηχανισμός για να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο είναι φρικτά. Όχι μόνο τα παιδιά του Ινδαρέ δεν ήταν στο σπίτι τους αλλά ήταν στην κατάληψη και πήδηξαν από την ταράτσα λέει η αστυνομική διεύθυνση και ο Ινδαρές ένας από τους πιο ήσυχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην ζωή μου αντιστάθηκε προσπαθώντας να κλέψει μάλιστα και το όπλο του αστυνομικού.

Πόσο πια κατασκευή πόσο μεγάλη κατασκευή θα σκαρφιστεί αυτό το κράτος της απάτης;;; Να τους χαίρεστε όσοι πιστέψατε σε αυτούς και τους ομοίους τους. Καλώ τους ανθρώπους της δουλειάς μας αλλά και όποιον άλλο θέλει να μην το αφήσουμε να περάσει. Κινδυνεύουμε όλοι από αυτή την απάτη της κανονικότητας».

https://www.facebook.com/alogo70/posts/2921759471192228

O δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Νίκος Ευσταθίου έγραψε επίσης στο Facebook:

https://www.facebook.com/nikoefst/posts/10157751281159841

Με παραίτηση απειλεί ο Αλιβιζάτος μετά την επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητά ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος για περιστατικά «αστυνομικής βίας», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό.

Ο κ. Αλιβιζάτος που είναι πρόεδρος στην επιτροπή, την οποία συνέστησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας, παίρνει αφορμή από το περιστατικό στο Κουκάκι και καλεί τον υπουργό να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ολόκληρη η επιστολή Αλιβιζάτου με αποδέκτη τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, έχει ως εξής:

«Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.

Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας», καταλήγει η εν λόγω επιστολή.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη στην επιστολή Αλιβιζάτου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε πριν από λίγο επιστολή στον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, τον οποίο είχε ορίσει ο ίδιος ο επικεφαλής της επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, απαντώντας σε επιστολή του, στην οποία κάνει σκληρές επισημάνσεις για τις σημερινές επιχειρήσεις για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων και τις κατηγορίες που ακολούθησαν, για αστυνομική βία.

Ο κ. Αλιβιζάτος στην επιστολή του αναφέρεται σε σκληρή γλώσσα για όσα έχουν καταγγελθεί για εισβολή αστυνομικών χωρίς εισαγγελέα σε ιδιωτική κατοικία και βίαιη συμπεριφορά και υπογραμμίζει ότι «η επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές», ενώ ζητά ει την άμεση λήψη μέτρων από τον Υπουργό για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο υπουργός διαβεβαιώνει κατηγορηματικά τον κ. Αλιβιζάτο ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε παρουσία εισαγγελέα και δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως είναι αυτονόητο ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, από την στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες και τονίζει: «Οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας».

Ολόκληρη η επιστολή Χρυσοχοϊδη αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Αλιβιζάτο,

Εκτιμώ βαθειά τη δημοκρατική ευαισθησία σας και το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, και σε συνάρτηση με το επιστημονικό κύρος σας, θεώρησα ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής για την παρακολούθηση των πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα της αστυνομίας. Η ανταπόκρισή σας στην πρότασή μου, με τιμά.

Την ίδια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακρίνω και στην επιστολή που μου απευθύνατε σήμερα, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας. Παραθέτω προς ενημέρωσή σας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου καθώς και τις δηλώσεις νωρίτερα του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως τονίζεται και στο Δελτίο Τύπου οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας.

Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως την σοβαρότητα και κρισιμότητα των γεγονότων. Και το επαναλαμβάνω, είναι απολύτως επαινετό, πως χωρίς κανένα όφελος, αναλαμβάνετε να συμβάλλετε με το κύρος και τις γνώσεις σας, ώστε η δημοκρατία μας τελικά να βρει μέτρο, θεσμική δύναμη και συναινετικές πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων βίας και ανομίας.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη»

Αποκλειστικές ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι το «δόγμα νόμος και τάξη» ουδεμία σχέση έχει με την «ασφάλεια των πολιτών».

«Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του», σημειώνει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει: «Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο. Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης».

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν “με λυμένα τα χέρια”», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι «το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών».

«Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜέΡΑ 25 : Δεν είναι κανονικότητα η αστυνομία να αυθαιρετεί και να βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών

«Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών χωρίς άδεια εισαγγελέα σε οικία που απλώς γειτνίαζε με κατάληψη, και η άσκηση αδικαιολόγητης βίας στους εύλογα διαμαρτυρόμενους ενοίκους της, δείχνει μια Αστυνομία που δε δείχνει συμφιλιωμένη με την ιδέα των Δημοκρατικών θεσμών και ορίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, για την εκκένωση κατειλλημμένου κτηρίου.

«Η Αστυνομία δε δρα ανεξέλεγκτη», συνεχίζει το ΜέΡΑ 25, «επανειλημμένα ο αρμόδιος Υπουργός κ.Χρυσοχοΐδης καλύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο από τη Βήμα της Βουλής την πολιτική των “λυμένων χεριών” (και δεμένων πολιτών) ενώ αναρμόδιοι πλην πολυπροβεβλημένοι Υπουργοί όπως ο κ. Βορίδης προειδοποιούν από τηλεοπτικά πλατώ τους πολίτες ότι θα πρέπει να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το ξύλο. Η πραγματική ευθύνη όμως βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που όσο συμβαίνουν όλα αυτά αυτοσυγχαίρεται για «επιστροφή στην κανονικότητα».

Το ΜέΡΑ25 «δε θα συμφιλιωθεί ποτέ με μια τέτοια κανονικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Δεν είναι κανονικότητα η αστυνομία να παρανομεί, αυθαιρετεί και βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών όταν πλέον υπάρχουν τόσα καταγεγραμμένα και άλλα τόσα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Δεν είναι κανονικότητα να βλέπεις το παιδί σου να το πατούν στο κεφάλι δυνάμεις των ΜΑΤ μόνο και μόνο επειδή δεν τις άφησες να παρανομήσουν και να σου παραβιάσουν το άσυλο της κατοικίας σου.

Δεν είναι κανονικότητα να δένεται πισθάγκωνα γυναίκα και να αφήνεται ημίγυμνη και με κουκούλα στο κεφάλι σε ταράτσα πολυκατοικίας (πρακτικές που μας παραπέμπουν στην CIA).

Όλα αυτά δεν είναι κανονικότητα. Είναι εκτροπή, με αποκλειστική πολιτική ευθύνη μιας αυταρχικής Κυβέρνησης που προετοιμάζει τις πρακτικές με τις οποίες θα κάνει εξώσεις και θα διώχνει τον κόσμο από τα σπίτια του, για χάρη των αρπαχτικών ταμείων και της παρασιτικής ολιγαρχίας. Και παράλληλα έχουμε μια πληθώρα επιμέρους ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών της ΕΛ.ΑΣ., παραβιάσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Καθώς και τέλος μια μεγάλη ανάγκη για μια ολόκληρη κοινωνία να μην πέσει θύμα της προπαγάνδας των ΜΜΕ που καλλιεργούν την τρομολαγνεία, να μην φοβηθεί από την αστυνομοκρατία και τη βία, αλλά να αντισταθεί και να μην υπακούσει σε όλο αυτόν τον αυταρχικό και επικίνδυνο για την δημοκρατία και τις ελευθερίας, κατήφορο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.

ΚΚΕ: Κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής

Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο.

Οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης.

Σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.