Σάλος με πρωτοσέλιδο Sportime για αμβλώσεις: Τι δείχνει, σφοδρές αντιδράσεις

Συζητήσεις, σχόλια και έντονες κόντρες προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του Sportime, που είναι αφιερωμένο στην «ημέρα του αγέννητου παιδιού» και το οποίο παίρνει θέση κατά των αμβλώσεων.

Τι απάντησε η ίδια η Sportime στις αντιδράσεις για τις αμβλώσεις;

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας Sportime, καθώς είναι ολόκληρο αφιερωμένο στη λεγόμενη «Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού».

Με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω» και τη φωτογραφία ενός εμβρύου παίρνει θέση κατά του δικαιώματος στις εκτρώσεις.

Στο editorial της μάλιστα αθλητική εφημερίδα γράφει:

«Πόσοι πατεράδες δεν έχουν πανηγυρίσει στην Ελλάδα τα γκολ της αγαπημένης τους ομάδας αγκαλιά με τα παιδιά τους γιατί δεν γεννήθηκαν ποτέ; Πόσοι; Με μία πρόχειρη ματιά στα στοιχεία 350.000 είναι οι εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα, κάνοντας τη χώρα την 1η χώρα πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων».

Το πρωτοσέλιδο του Sportime σχολιάστηκε σήμερα και από δύο πολιτικούς, που με αναρτήσεις τους σε προφίλ τους στα social media εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία της εφημερίδας.

Πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Τι έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας», έγραψε ο υπουργός στο Twitter του.

Τι έγραψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

«Ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο από αθλητική εφημερίδα! Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει, ενημέρωση -πρόληψη μας αφορά όλους . ΥΓ. Αυτονόητο ότι δεν συμφωνώ με την λογική του πρωτοσέλιδου, ώστε να μπαίνουμε στην ουσία , που είναι η πρόληψη όπως γράφω στο σπίτι , στο σχολείο κλπ.

Οι 350χιλ αμβλώσεις ξεπερνούν κάθε λογική και η μόνη αντιμετώπιση είναι η παραπάνω! Μέχρι σήμερα δεν τα καταφέραμε», έγραψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αντιδράσεις στο πρωτοσέλιδο της Sportime για τις αμβλώσεις

Παραθέτουμε αυτούσια μερικα απο τα οργισμένα κείμενο για το πρωτοσέλιδο της Sportime:

Το κύμα νεοσυντηρητισμού που κατακλύζει την ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λογικό κι επόμενο είναι να στοχοποιήσει και θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, όπως η αυτοδιάθεση του σώματός του και η επιλογή τους στη μητρότητα.

Το “κίνημα” κατά των αμβλώσεων βρίσκεται διεθνώς σε έξαρση, παίρνοντας στη χώρα μας νέα ώθηση από τη στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδας αποφάσισε πριν κάποιους μήνες να αναγνωρίσει επίσημα τη “μέρα του αγέννητου παιδιού”, που από τον γνωστό υπερσυντηρητικό πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και να την “εορτάζει” κάθε πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα (κι όχι του Ευαγγελισμού, όπως στους Καθολικούς), προκειμένου να δημιουργούνται στο ποίμνιο οι κατάλληλοι συνειρμοί με τη γέννηση του Χριστούλη μας.

Την εκλαΐκευση του μηνύματος μίσους εναντίον των γυναικών και στο μη χριστεπώνυμο πλήθος, αναλαμβάνει “πρωτοπόρα” η γνωστή αθλητική εφημερίδα Sportime, κυκλοφορώντας σήμερα με ένα κατάπτυστο μαύρο εξώφυλλο από το οποίο προβάλλει μια παλάμη με το σκίτσο ενός εμβρύου και την “σπαρακτική’ επιγραφή βγαλμένη από ταινία του Νίκου Ξανθόπουλου “Αφήστε με να ζήσω”.

Κι αυτό γιατί ο φτηνός μελοδραματισμός και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί είναι η πάγια τακτική των “pro-lifers” απανταχού της γης. Για να μην αδικούμε βέβαια τους συντάκτες της εφημερίδας, φροντίζουν να πλαισιώσουν το εξώφυλλό τους και με “λογικά” επιχειρήματα. Βγαλμένα βέβαια απευθείας από ναζιστικό εγχειρίδιο ευγονικής του ’30, αλλά καθένας με ό,τι έχει πορεύεται.

Έτσι, πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων ότι ο πληθυσμός μας μειώνεται με αριθμό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κατοίκων “Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης”, ότι γίνονται ετησίως 354000 αμβλώσεις στη χώρα μας, πως τα ιδιωτικά μαιευτήρια τζιράρουν 200 εκ. το χρόνο από αμβλώσεις (γεγονός που οφείλεται βέβαια στο ότι η επέμβαση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και το … καλύτερο: Πως αρκούν 4 μόλις χρόνια αν σταματήσουν οι αμβλώσεις για να αυξηθεί ο πληθυσμός μας κατά 1 εκατομμύριο.

Κουβέντα βέβαια για τα πρωτίστως κοινωνικά αίτια που οδηγούν τις γυναίκες σε απόφαση διακοπής κύησης, κουβέντα για την ανύπαρκτη στήριξη των μητέρων και των νέων ζευγαριών στη δημιουργία οικογένειας, σε μια χώρα όπου παρουσιάζεται περίπου ως “επανάσταση” η χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος 2000 ευρώ. Ούτε είναι φυσικά τυχαία η επίκληση σε δημογραφικά μεγέθη σε μια περίοδο που η πολεμοκάπηλες σειρήνες έχουν χτυπήσει κόκκινο με αφορμή την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο.

Κάποιοι ονειρεύονται την επιστροφή σε μια εποχή που οι γυναίκες κατακρεουργούνταν σε αυτοσχέδια χειρουργεία χασάπηδων, άλλοι θεωρούν ιδανικό για τα παιδιά που τόσο αγαπούν υποτίθεται ένα περιβάλλον όπου οι μητέρες τα μεγαλώνουν απλά επειδή εξαναγκάστηκαν.

Ούτε είναι τυχαίο φυσικά ότι αυτό το κατάπτυστο εξώφυλλο απευθύνεται σε ένα έντυπο που απευθύνεται πρωτίστως σε αντρικό αναγνωστικό κοινό (κάτι που επίσης είναι απόρροια κοινωνικών στερεοτύπων για τα “σωστά” ενδιαφέροντα που πρέπει να έχει κάθε φύλο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση), επιδιώκοντας να εγείρει ταπεινά κτητικά ένστικτα ελέγχου πάνω στο γυναικείο σώμα και τον καθορισμό της ζωής της γενικότερα.

Δε θα τους περάσει, όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν, όσο κι αν νομίζουν ότι η κοινωνική και ιδεολογική συγκυρία τους ευνοεί. Θα φροντίσουν γι’ αυτό ανάμεσα στα άλλα και οι πάμπολλοι παλιοί αναγνώστες του Sportime, που ντράπηκαν για την κατάντια του εντύπου που τους συντρόφευε από τα μαθητικά τους πολλές φορές χρόνια.

Τι απάντησε η Sportime για το πρωτοσέλιδο για τις αμβλώσεις

Θα μου επιτρέψετε να πιάσω το θέμα γενικά. Κωλύομαι στα επιμέρους. Δεν είμαι γυναίκα βλέπετε, ούτε υποψήφια μητέρα. Δύσκολο να μπω στη θέση της. Ευκολότερο να μπω στη θέση όμως –ως υποψήφιος γονιός- όσων… μητέρων, θα ήθελαν να είναι μητέρες και δεν μπορούν.

Δεν είμαι αριστερός (ούτε κανονικός, ούτε ψευτοπροοδευτικός) για να συναισθανθώ ως έγκλημα καθοσιώσεως το σημερινό πρωτοσέλιδο του Sportime.

Δεν είμαι δεξιός, εθνικιστής, ή δογματιστής του «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια».

Δεν είμαι και έμβρυο.

Άρα, τις αντιδράσεις, το σωστό και το λάθος, δεν μπορώ να το κρίνω. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που εδώ και πέντε χρόνια βγάζω πρωτοσέλιδα αθλητικής εφημερίδας…

Η ετυμολογία της λέξης εφημερίδα είναι σαφής. Εφημερίδα = επί της ημέρας. Καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη δηλαδή των όσων ξεχωρίζουν ειδησεογραφικά από την ημέρα κυκλοφορίας του εκάστοτε εντύπου. Η χτεσινή λοιπόν τι προσέφερε για καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη; Χωρίς καμία διάθεση κρίσης για την αξιολόγηση, καταγράφτηκαν για νιοστή φορά και χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο σενάρια για τα χαρακτηριστικά και μόνο των μεταγραφικών στόχων των ομάδων.

Η 29η του Δεκέμβρη αφιερώθηκε στο αγέννητο παιδί. Από την εκκλησία.

Και το Sportime αποφάσισε να την τιμήσει. με ένα πρωτοσέλιδο Χωρίς καμία κρίση ή επίκριση. Καταγράφοντας στο πρωτοσέλιδο του αριθμούς. Και μόνο. Χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Χωρίς να μπαίνει στην υποκειμενικότητα μιας απόφασης που για δεκαετίες προκαλεί έριδες στον δυτικό – και σαφώς πιο συντηρητικό – κόσμο. Χωρίς να κατακρίνει τις αμβλώσεις και τους λόγους που οδηγούν σε αυτές. Χωρίς την παραμικρή στοχοποίηση των γυναικών.

Μόνο αριθμοί. Και μια θέση. Υπέρ της ζωής. Ανεξαρτήτως αιτιών και λόγων. Για εμάς στο Sportime, κάθε επιλογή είναι σεβαστή. Μα δεν γίνεται όμως και να κλείσουμε τα μάτια στο κατά την γνώμη μας σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός και που τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει σαφέστερο: το δημογραφικό. Εννοείται πως δεν ευθύνονται μόνο οι αμβλώσεις γι’ αυτό. Εννοείται όμως πως παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.

Καμία εθνικιστική διάθεση ή χροιά. Μακριά από εμάς αυτές οι ταμπέλες. Το να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το να αγνοούμε δεδομένα που θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές, βάζοντας δίπλα σε αυτά λεζάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν μια (τείνουσα στην) καθολική προσέγγιση του «μην αγγίζετε ό,τι ενοχλεί τη μακαριότητά μας», δεν είναι… επί της ημέρας.

Όταν υπολογίζεται πως σε μισό αιώνα ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια, την ώρα που οι γείτονες θα έχουν ξεπεράσει τα 100, τι πρέπει να κάνουμε; Να το αφήσουμε – και αυτό – στους επόμενους;

Προφανώς, οι αμβλώσεις δεν είναι η μόνη αιτία του δημογραφικού προβλήματος. Καλώς ή κακώς όμως, είναι και αυτές, από τη στιγμή που φτάνουν τις 350.000 οι αμβλώσεις ετησίως στην Ελλάδα. Αντί να συζητάμε λοιπόν για την ορθότητα ενός θέματος που προφανώς χαλάει την εορταστική διάθεση της καθημερινότητας μας, δεν θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συζητήσουμε τις αιτίες, την πορεία και στο μέτρο που μπορούμε, την καταπολέμηση του προβλήματος;

Και τι ακριβώς δηλαδή να λέει που το Sportime είναι εφημερίδα αθλητικού περιεχομένου; Ποιος αποκλείει και με ποια ερείσματα, ποιες δικαιολογίες, από ένα μέσο να κρίνει το σημαντικότερο «επί της ημέρας» και να το αναδείξει με τον τρόπο που επιθυμεί; Είπαμε, μακριά από εμάς οι λεζάντες και οι ταμπέλες. Η ζωή, δεν έχει τέτοιες. Προβλήματα όπως το δημογραφικό, θέματα όπως αυτό των αμβλώσεων, δεν μπαίνουν σε καλούπια.

Στο Sportime δεν επιδιώκουμε θετικά σχόλια. Δεν παρασυρόμαστε από αρνητικές κρίσεις. Τα δεχόμαστε όλα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά ούτε και απολογούμαστε για τις επιλογές και την κρίση μας. Για εμάς, χτες το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν η ανάδειξη ενός προβλήματος που θα έπρεπε να είναι Νο1 πολιτικός, εθνικός στόχος. Και το κάναμε με σεβασμό, επιδιώκοντας μόνο και μόνο να υπηρετήσουμε την σκοπιμότητα της ημέρας. Χωρίς να κατακρίνουμε τίποτα, κανέναν και καμία επιλογή. Απλώς, αναδεικνύοντας αντικειμενικά δεδομένα.

Ευχή μας, πρόθεση μας – όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι για κάθε μέσο βάσει της θεματολογίας που αναδεικνύει – ο κάθε προβληματισμός, η κουβέντα που προκλήθηκε, να διατηρηθεί και σήμερα. Και αύριο. Και κάθε μέρα. Μακριά από δόγματα, κορώνες, αφορισμούς και μηδενισμούς. Και αυτό, για εμάς εδώ στο Sportime θα είναι το μεγαλύτερο και μόνο κέρδος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.