Κορονοϊός: 5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Ένας από Λονδίνο. Κρίσιμες ώρες για 66χρονο στο Ρίο

Ποια τα νέα κρούσματα Κορονοϊού στην Ελλάδα και ποια η κατάσταση του 66χρονου στο Ρίο;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα τέσσερα είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το ένα εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Συνολικά οι φορείς πλέον είναι 89.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και οι γιατροί την θεωρούν κρίσιμη.

Ο 66χρονος, το ένατο κρούσμα Covid-19 και ο πρώτος που διαγνώστηκε από την ομάδα των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους, νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου, λαμβάνοντας το μείγμα φαρμάκων που ενέκρινε για τον νέο κορονοϊό –δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα– την περασμένη Τρίτη το βράδυ εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Αυτές είναι οι ευπαθείς ομάδες:

Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

Ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε χθες και έλαβε επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό. Η επιτροπή έκανε ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ – όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.