Εύβοια, φονική πλημμύρα: Νεκρό βρέφος στις λάσπες, 5 θύματα, απροετοίμαστο κράτος. Πώς έγινε το κακό [video]

Πόσοι τελικά οι νεκροί από τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια;

Πέντε νεκρούς μετρά η Εύβοια από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ όπως έκανε γνωστό πριν λίγο ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δύο άτομα αγνοούνται.

Ανάμεσα στους νεκρούς όπως, έγινε γνωστό, είναι και ένα βρέφος 8 μηνών το οποία διέμενε με τους γονείς του, που παραθέριζαν, σε ισόγειο σπίτι στα Πολιτικά Ευβοίας. Μια πραγματικά αδιανόητη τραγωδία.

Το 8 μηνών βρέφος απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το μωρό έχασε τη ζωή του, η νεροποντή έπιασε την οικογένεια στον ύπνο και οι γονείς του βρέφους σηκώθηκαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι και έψαχναν το παιδί τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Ψαθά, η οικογένεια διέμενε σε ισόγειο σπίτι, το οποίο πλημμύρισε γκαι τα φονικά νερά παρέσυραν το μωρό με αποτέλεσμα να το εντοπίσουν λίγο αργότερα μέσα στις λάσπες και ενώ ήταν ήδη αργά.

Και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Πολλές είναι οι καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο πολυδιαφημισμένος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, με τους κατοίκους να υποδέχονται απροετοίμαστοι και έκθετοι την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης δεν απαντούσε καν στις κλήσεις των πολιτών.

“Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια” σημείωσε, εξερχόμενος από το δημαρχείο των Βασιλικών όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

«Το 112 της Πολιτικής Προστασίας το καλούσα, και όλο βούιζε. Εμείς πήραμε τηλέφωνο το 112 και άλλες υπηρεσίες, καλούσαν και δεν το σήκωνε κανείς. Με έσωσε ο κουνιάδος μου με το τρακτέρ, αλλιώς θα πνιγόμουν. Το αυτοκίνητό μου δεν το βρήκα», ανέφερε κάτοικος από το Μπούρτζι μιλώντας στο Mega.

Mια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών με Αναπηρία, κατήγγειλε στην σελίδα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ότι τα ξημερώματα η πυροσβεστική δεν απάντούσε στις συνεχείς κλήσεις της, ενώ κινδύνευε η ίδια και τα παιδιά της μέσα στο σπίτι.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τελικά την συγκεκριμένη οικογένεια μετά τις 11 το πρωί. Στην ίδια ανάρτηση του Περιφερειάρχη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών.

Στα Πολιτικά Ευβοίας βρίσκεται το protothema.gr, καταγράφοντας από κοντά το μέγεθος που προκάλεσε στην περιοχή η κακοκαιρία «Θάλεια», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο -προς το παρόν- πέντε ανθρώπων.

Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Πολιτικά, αυτή την ώρα είναι κλειστός, καθώς οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία, προσπαθεί να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος όσο το δυνατόν το συντομότερο.

Ομάδες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δεν έχουν σταματήσει να επιχειρούν στην περιοχή. Μάλιστα, το ΕΚΑΒ, νωρίτερα έσωσε 97χρονη η οποία επέπλεε πάνω στο νερό με το στρώμα της, εγκλωβισμένη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:






Πολιτικά Εύβοιας ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό έχει καταστραφεί

Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι τεράστιες, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος οκτώ μηνών, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι αγνοούνται.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, η οποία ήταν μέχρι τις 6:00 το πρωί ξύπνια, λόγω της κακοκαιρία, την πήραν τηλέφωνο για να την προειδοποιήσουν και, όπως λέει η ίδια, «ευτυχώς που δεν μας έπιασε στον ύπνο».

«Βγήκαμε και τι να δούμε; Είχε πλημμυρίσει όλος ο δρόμος. Όλος ο δρόμος, γινόταν χαμός. Τώρα είναι παντού λάσπες. Τα πράγματα όλα έξω, είναι για πέταμα. Το καλό είναι ότι είμαστε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον φακό του protothema.gr μίλησε και κάτοικος των Πολιτκών, της οποίας πλημμύρισε το μαγαζί.

«Την ώρα της κακοκαιρίας ήμουν κάτω στο σπίτι και κατά τις 3:00 τη νύχτα ανέβαινε προς τα πάνω. Απορώ πώς δεν με πήρε το νερό. Χαμός. Αυτό δεν είναι τίποτα. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν;», αναφέρει.

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας – ‬Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία και το ΚΥ της περιοχής

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών.

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

495 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική

Σήμερα, στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ 8 άτομα με Ε/Π του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.