Ραγδαίες εξελίξεις για μάσκες, σχολεία: Ο Σπύρου, το άδειασμα και η παραίτηση υπουργού. Παρασκήνιο

Σε θρυαλλίδα εξελίξεων έχει αναδειχθεί το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία από το νηπιαγωγείο. Ποιο το παρασκήνιο;

Κύριο θέμα των ημερών είναι η υποχρεωτική χρήση μασκών στα σχολεία στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού.

Η αρχή έγινε με ένα κείμενο του νευροχειρουργού Μιχάλη Σπύρου, ο οποίος τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν γκρουπ στο facebook με τίτλο Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο, που συγκέντρωσαν σε λίγες ώρες χιλιάδες γονείς και τελικά «κατέβηκαν» μετά από παρέμβαση εισαγγελέα και δίωξη 21 ατόμων που συμμετείχαν σε αυτά και σχετιζόμενα ιστολόγια.

Παράλληλα, παίχτηκε ένα πολιτικό θρίλερ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αδειάζει τρεις υπουργούς του και να ανοίγει στο παρασκήνιο συζήτηση για παραίτηση ενός.

Η αλήθεια είναι ότι το άδειασμα του πρωθυπουργού σε τρεις υπουργούς κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν εντυπωσιακό.

Αρχικά είχαμε το άδειασμα του υπουργού Υγείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε ημερομηνία για Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια ακολούθησε το άδειασμα του υπουργού Οικονομικών, επίσης από τον πρωθυπουργό, για το εάν τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν ή όχι.

Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ», υπονόησε πως ενδεχομένως το κράτος να συνδράμει στην πληρωμή του εμβολίου από τους ασφαλισμένους, όχι όμως και να το πληρώνει εξ ολοκλήρου.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης,κάτω από το κλίμα των αντιδράσεων που άρχισε να διαμορφώνεται, μέσω κυρίως του διαδικτύου!

Το πραγματικά μεγάλο άδειασμα, ωστόσο, ήταν για την Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, όπως και στελέχη του υπουργείου της, επιχειρηματολόγησαν δημοσίως γιατί τη μάσκα θα πρέπει να την πληρώσουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Η μάσκα είναι προσωπικό αντικείμενο, δήλωνε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας και συμπλήρωνε: «Επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να το προμηθευτεί επακριβώς. Όπως έχει και τα λοιπά προσωπικά του αντικείμενα, να έχει και μια υφασμάτινη μάσκα στο σχολείο, η οποία πλένεται».

Μια ημέρα νωρίτερα, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, δήλωνε στην ΕΡΤ ότι δεν γίνεται να παρέχονται δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία, διότι είναι ένα…προσωπικό εργαλείο-γεγονός που δείχνει πως το υπουργείο Παιδείας είχε εμπεριστατωμένη άποψη να αγοράζονται οι μάσκες από τους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς και δεν ήταν απλώς μια «άτυχη στιγμή» της υπουργού.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συνεχίζει τα δείγματα υπευθυνότητας στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, δήλωνε από το ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» πως θα δώσει 5,2 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους για να προμηθευτούν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Δεν είχαν ενημερώσει την υπουργό Παιδείας για τις δωρεάν μάσκες; Αν όχι, γιατί δεν φρόντισε η ίδια να ρωτήσει; Και πώς μπορεί να σκέφτηκε τοαυτονόητο, πως οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν μπορεί παρά να είναι δωρεάν και πως οτιδήποτε άλλο θα ξεσήκωνε (όπως έγινε αμέσως μετά τις δηλώσεις της μέσω του διαδικτύου) θύελλα αντιδράσεων, αναγκάζοντας σε μια τέτοια περίπτωση την κυβέρνηση σε υποχώρηση; Έτσι, άραγε, χειρίζεται και άλλα θέματα της εκπαίδευσης;

Ήδη μάλιστα διατυπώνονται ερωτήματα για το πώς η ίδια η Νίκη Κεραμέως, οπαδός της «αριστείας» και της επαναφοράς της διαγωγής (κοσμία και κοσμιοτάτη) στα σχολεία, μετά το άδειασμά της από την κυβέρνηση, μπορεί να παραμείνει στη θέση της.

Διαβάστε το επίμαχο κείμενο του νευροχειρουργού Μιχάλη Σπύρου για τις μάσκες και ποιος είναι πραγματικά ο Δρ Μιχάλης Σπύρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.