Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020, Taxisnet: Πότε ανεβαίνουν, πώς γίνεται εκτύπωση

Πότε ανεβαίνουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020 στο Taxisnet και πώς τα εκτυπώνετε;;

Αναμονή μερικές μέρες ακόμη πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να δουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ 2020, καθώς δεν έχουν ανέβει ακόμη στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ. Πότε θα ανέβουν, πώς γίνεται η εκτύπωση.

Η καθυστέρηση στον ΕΝΦΙΑ 2020 είναι πλέον γνωστή, καθώς τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τις 20 Σεπτεμβρίου από την ΑΑΔΕ ύστερα από τις εξαιρέσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή για τα μικρότερα νησιά της χώρας.

Η τροπολογία για τα νησιά κατατέθηκε και τώρα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή για να βγουν στη συνέχεια, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες θα έχουν λίγες μέρες στη διάθεσή τους για να κάνουν την πληρωμή.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος, η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9.

Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με εκείνο του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία εντός του 2019.

Ο ΕΝΦΙΑ 2020 θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Πώς θα εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ 2020

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα για να εκτυπώσουν το πιστοποιητικό :

Σύνδεση στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».

Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).

Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.

Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.

Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.

Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησί χωρίς σπίτια

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σε ποια νησιά οι κάτοικοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 και εφεξής. Η απαλλαγή αφορά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων και τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον Δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα Διαπόντιων νήσων, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Σε αυτή τη λίστα των 28 ακριτικών νησιών για τους κατοίκους των οποίων καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ βρίσκονται και τα Αντίψαρα, στα οποία όμως δεν υπάρχουν ούτε κάτοικοι, ούτε σπίτια.

Τα Αντίψαρα βρίσκονται δυτικά των Ψαρών σε απόσταση 1.3 ναυτικών μιλίων, ενώ η έκτασή τους μόλις φθάνει τα 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησάκι είναι έρημο, με μόνα κτίσματα δύο ξωκκλήσια, τα οποία προφανώς δεν βαρύνονταν με ΕΝΦΙΑ.

Η λίστα των 28 νησιών για τους κατοίκους των οποίων καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, που έγινε γνωστή από το υπουργείο Οικονομικών είναι η ακόλουθη:

Φούρνοι, ‘Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας,

Αγιος Ευστράτιος της περιφερειακής ενότητας Λήμνου,

Σαμιοπούλα της περιφερειακής ενότητας Σάμου,

Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της περιφερειακής ενότητας Χίου,

Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου,

Σαρία και Κάσος της περιφερειακής ενότητας Καρπάθου,

Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της περιφερειακής ενότητας Ρόδου,

Γυαλί και Νίσυρος της περιφερειακής ενότητας Κω,

Γαύδος της περιφερειακής ενότητας Χανίων, και

Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.