Κρατικοποίηση Τράπεζας Πειραιώς: Πότε περνά στο Δημόσιο, τι θα γίνει με καταθέσεις, δάνεια. Ουρές ΑΤΜ

Σε τεντωμένο σκοινί προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κλείδωσε η κρατικοποίηση της σε περίπτωση μη πληρωμής των τόκων Cocos.

Τι θα γίνει με τη λειτουργία της κρατικοποιημένης Τράπεζας Πειραιώς, τις καταθέσεις, τα δάνεια και τη διοίκηση σε περίπτωση που η Τράπεζα περάσει στο Δημόσιο κατά 61,3%;

Τα επόμενα βήματα για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόρριψη των προτάσεων Paulson και τη διαφαινόμενη καθοδήγηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), για μη καταβολή του φετινού τοκομεριδίου των 165 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων, Αλ. Πατέλης.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, φαντάζει δύσκολο το supervisory board του SSM να επιτρέψει στην Πειραιώς την καταβολή τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ως σήμερα, ο επόπτης έχει αποτρέψει σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών από την καταβολή μερισμάτων και κουπονιών.

Στην περίπτωση της Πειραιώς τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα.

Με δεδομένες τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, η τράπεζα θα «κάψει» κεφάλαιο για να καταβάλει τα 165 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς και το ποσοστό του ΤΧΣ εκτινάσσεται στο 61,3% από 26,4%. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα κρατικοποιείται και το Ταμείο θα πρέπει να ελέγξει το Δ.Σ διορίζοντας τουλάχιστον 5 μέλη.

Δεν διέρρευσε αν στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της επόμενης ημέρας.

Της προετοιμασίας, δηλαδή, από τη διοίκηση της Πειραιώς σε συνεργασία με ΤΧΣ και ΤτΕ ενός σχεδίου, που θα οδηγήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, διασφαλίζοντας οριστικά και την κεφαλαιακή της θωράκιση.

Κρατικοποίηση Τράπεζας Πειραιώς: Τι θα γίνει με καταθέσεις, δάνεια, λειτουργία τράπεζας

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός Σύμβουλος Άλεξ Πατέλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα περιμένουν ως τις 12 Νοεμβρίου ημέρα που ο SSM θα λάβει την απόφαση σχετικά με την πληρωμή ή μη των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ των Cocos.

Στο ενδεχόμενο που η απόφαση είναι αρνητική για την πληρωμή, τότε το Δημόσιο δια του ΤΧΣ θα αποκτήσει το 61,3% των μετοχών της Πειραιώς από 26,4% που ελέγχει σήμερα.

Κρατικοποίηση Τράπεζας Πειραιώς: Καμία παρέμβαση σε λειτουργία τράπεζας, καταθέσεις, δάνεια

Σε αυτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει στη λειτουργία της τράπεζας και δεν σχεδιάζει ούτε καν τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.

Η διοίκηση θα παραμείνει ίδια καθώς δεν προκύπτει ζήτημα κρατικής βοήθειας αφού το δημόσιο παίρνει μετοχές.

Η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να μην δημιουργηθούν κανενός είδους αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η κυβερνητική απόφαση σε αυτό το ενδεχόμενο είναι να ιδιωτικοποιηθεί και πάλι η Τράπεζα Πειραιώς το ταχύτερο δυνατόν, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αν είναι δυνατόν μέσα στο 2021

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.