Δίκη Χρυσής Αυγής: Μπούκουρας, Μίχος, Αλεξόπουλος, Αρβανίτης – Ποιοι είναι, γιατί κέρδισαν ελαφρυντικά

Ποιοι είναι οι τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μπούκουρας, Μίχος, Αλεξόπουλος, Αρβανίτης που πήραν ελαφρυντικά και γιατί;

Κανένα ελαφρυντικό για το διεθυντήριο της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο.

Κανένα ελαφρυντικό και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές.

Συγκεκριμένα:

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 της Χρυσής Αυγής που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης.

Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο Αρβανίτη και Μίχο.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε ένα ελαφρυντικό σε τέσσερις πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους κέρδισαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας αναγνωρίστηκε στον Νίκο Μίχο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Μιχάλη Αρβανίτη.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έχει διακόψει για μισή ώρα, καθώς ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος δεν είχε παραβρεθεί σε άλλες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, εμφανίστηκε σήμερα λέγοντας ότι το δικαστήριο είναι «προκατειλημμένο εναντίον μας».

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε τι εννοεί προκατειλημμένο και αν εκπροσωπεί κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στη συνέχεια ο δικηγόρος του κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα, δεν είναι γνωστό τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο αίτημα στο κλείσιμο της διαδικασίας.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η Μάγδα Φύσσα προσερχόμενη πριν λίγο στο Εφετείο για την ανακοίνωση της απόφασης για τυχόν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες.

Ποιοι είναι οι βουλευτές Μπούκουρας, Μίχος, Αλεξόπουλος, Αρβανίτης που κέρδισαν ελαφρυντικά

Στάθης Μπούκουρας

«Στέκομαι με ψυχοφάρμακα»

Ο Στάθης Μπούκουρας στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή αναγκάστηκε σε πολλά σημεία να διακόψει καθώς ξέσπαγε σε κλάματα. Υποστήριξε την αθωότητά του, πως βρίσκεται άδικα στην φυλακή και αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα στέκεται όρθιος με ψυχοφάρμακα.

Με λυγμούς και υψηλούς τόνους υποστήριξε ότι «Δεν είμαι φασίστας ούτε ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Θέλω μια καλύτερη χώρα για τα παιδιά μου… Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα με λεξοτανιλ και λαντόκ. Ούτε η γυναίκα μου δεν τα ξέρει αυτά που σας λέω! Αλλα θέλω να μου πείτε τι πρέπει να απαντήσω στα παιδία μου όταν μια φορά τον μήνα που με επισκέπτονται στις φυλακές για μια ώρα με ρωτούν γιατί είμαι φυλακισμένος».

Πρόσθεσε: «Είχα πει στην ανακρίτρια όταν με κάλεσε για το αδίκημα ότι είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ τον ελληνικό λαό στη Βουλή. Κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής. Ήμουν λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 ετών – δεν τα λέω για να με λυπηθείτε – ο πατέρας μου έπαθε καρκίνο και αναγκάστηκα να αναλάβω την επιχειρηση. Είμαι παντρεμένος 25 χρόνια με την ίδια σύζυγο και έχω 3 παιδιά για τα οποία είναι υπερήφανος αλλα δεν εχω τι να τους απαντήσω όταν με ρωτούν γιατί είμαι στη φυλακή».

Υποστήριξε ότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη είπε: «Ο Αντρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή. Πιστεύαμε στην Αλλαγή. Σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Πάντως, η συναισθηματική του φόρτιση έδωσε την ευκαιρία στους πρώην συναγωνιστές του στην Χ.Α. να τον χλευάζουν από τα έδρανα. «Λυπάμαι πολύ» είπε «γιατί έδωσα τίμιο και καθαρό αγώνα στην ΧΑ και αυτή την στιγμή κάποιοι πρώην συναγωνιστές γελάνε και με χλευάζουν». Από την άλλη πλευρά υπήρξαν βουλευτές των ΑΝΕΛΛ που τον χειροκρότησαν ενώ ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης φώναξε «να έχεις το κεφάλι σου ψηλά».

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: Δεν μπορούσα να σταματήσω τις εγκληματικές ενέργειες

Η συζήτηση περιλαμβάνει και τις υποθέσεις του κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου -για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και του κ. Νίκου Μίχου για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικών ουσιών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και πως «το βίντεο Κασιδιάρη – Μπαλτάκου αποδεικνύει ότι η ΧΑ είχε κρυφή ατζέντα από τους βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα κομματικά όργανα αλλά και από τους απλούς υποστηρικτές».

Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται πως εκνεύρισε τους βουλευτές του φιλοναζιστικού κόμματος με αποτέλεσμα ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης να φωνάζει «Αριστα Αλεξόπουλε» και οι υπόλοιποι να του κουνούν χαρτονομίσματα, θέλοντας να υπονοήσουν ότι η ανεξαρτητοποίηση του οφείλεται σε χρηματισμό!

Πάντως, ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδουν οι ανακρίτριες δεν προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας και πρόσθεσε «μόνο επειδή ήμουν μέλος της ΧΑ μου αποδίδονται κατηγορίες από πράξεις και συνομιλίες άλλων προσώπων. Δεν ήμουν μέλος ούτε συμμετείχα σε επιτροπές και κεντρικά συμβούλια ή πειθαρχικά που επέβαλλαν ποινές σε όποια μέλη παρεκτρέπονταν. Οι βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα όργανα δεν είχαε επιρροή. Μόνο για τα νομοσχέδια ήμασταν. Δεν είχαμε εικόνα για τις εγκληατικές ενέργειες».

Σε άλλο σημείο ο ανεξάρτητος πλεον βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είπε: «Παρακολουθούσα μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες όπως οι περισσότεροι πολίτες. Δεν είχα τρόπο να σταματήσω ούτε να ελέγξω και αποστασιοποιήθηκα. Η Χ.Α. από κατήγορος του πολιτικού συστήματος μετατράπηκε σε κατηγορούμενος. Θα μπορούσα να έχω διαφοροποιηθεί νωρίτερα, το κατανοώ και ήταν λάθος αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης» και συμπλήρωσε: «Μετά την δολοφονία άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά την ανεξαρτητοποίησή μου καθώς το πατριωτικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει τετοιες πρακτικές».

Πέραν αυτών ο βουλευτής ανέφερε ότι με εντολή Μιχαλολιάκου υπήρξε ξυλοδαρμός στελέχους της Χ.Α. που αποχώρησε από το κόμμα και υποστήριξε: «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα έστρεφε ενέργειες ξυλοδαρμού εναντίον μου και εναντίον της οικογένειας μου».

Νίκος Μίχος

Την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί, αν και με «βαριά καρδιά», από τη Χρυσή Αυγή είχε ανακοινώσει ο βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος.

Σε επιστολή του, το υπόδικο στέλεχος, εξηγεί γιατί επέλεξε να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας τον τρόπο συγκρότησης, δράσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, καθώς και τη στάση του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, η «κωλυσιεργία έδωσε το δικαίωμα ουσιαστικά στους εχθρούς του κινήματος να δυναμώσουν και από τη μία να αλώσουν τον κομματικό μηχανισμό κι από την άλλη έπαψε να αφουγκράζεται όλους αυτούς που “μάτωσαν” για να φτάσει η Χρυσή Αυγή εκεί που έφτασε».

«Δόθηκε βήμα σε τυχοδιώκτες, αλλοιθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής», γράφει σε άλλο σημείο και επισημαίνει πως «τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει ένας ανηλεής πόλεμος κατά των ιστορικών στελεχών του κινήματος». Έτσι, όπως δηλώνει, «με βαριά καρδιά» αποφάσισε να αποχωρήσει.

Μιχάλης Αρβανίτης

Ο Μιχάλης Αρβανίτης κάθισε στο εδώλιο της δίκης της Χρυσής Αυγής και ξεκίνησε να απολογείται, απεμπλέκοντας από την υπόθεση το Νικ. Μιχαλολιάκο.
Αντωνία Ξυνού

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας – επί κυβερνήσεως της οποίας ξεκίνησε η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή – και κυρίως κατά του Αντ. Σαμαρά που αποκάλεσε «απατεωνάκο», εξαπέλυσε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ο πρώτος πρώην βουλευτής που απολογήθηκε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος, απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε έκνομης ενέργειας, χαρακτήρισε εφεύρημα τα «τάγματα εφόδου», ενώ υποστήριξε ότι θα αναφερθεί στη συνέχεια στο «φρικτό και απάνθρωπο έγκλημα του στυγνού δολοφόνου» Γ. Ρουπακιά.

Ο Μιχ. Αρβανίτης εξαιτίας της στάσης εργασίας των γραμματέων, δεν ολοκλήρωσε την απολογία του, η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Πάντως, στη σύντομη εισαγωγή του, καταδίκασε τη δολοφονία του Π. Φύσσα, λέγοντας: «Αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου». Όταν δε ρωτήθηκε για την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής στο σημείο της δολοφονίας, εκείνος αναφέρθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως «είχε θορυβήσει το Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός». Ωστόσο, κατέληξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τη δολοφονία Φύσσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εντολής.

Όσον αφορά στις «πύρινες» ομιλίες του Νικ. Μιχαλολιάκου, ο Μιχάλης Αρβανίτης δικαιολόγησε το γενικό γραμματέα λέγοντας: «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές». Παράλληλα, υποστήριξε πως το καταστατικό του κόμματος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, είναι πλαστό, και ότι το μόνο αληθινό είναι «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο.

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Ναζί. «Θεωρώ τους Γερμανούς κατάπτυστους» είπε, προσθέτοντας ότι κοινωνικά ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία» αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς». Η απολογία του Μιχ. Αρβανίτη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και έχουμ κληθεί ακόμη δύο πρώην βουλευτές ο Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Γεώργιος Γερμενής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.