Απαγόρευση κυκλοφορίας, κόφτης στα SMS 13033, παράταση lockdown: Η αλήθεια για ό,τι συζητείται

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα και αυτό είναι πλέον εμφανές.

Η παράταση του lockdown είναι προ των πυλών, με πρώτη υποψήφια τη Θεσσαλονίκη, όπου 3 στους δέκα φαίνεται να είναι κρούσματα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επαναφέρει το σενάριο για κόφτη στο 13033.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η Ελλάδα με τον κορονοϊό και ήδη φαίνεται ότι είναι προ των πυλών η παράταση στο lockdown. Ταυτόχρονα εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για κόφτη στο 13033.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στις πολλές μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω των SMS, αλλά και στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Οπως φαίνεται, λοιπόν, για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα.

Χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση και να πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ωστόσο, επειδή οι έλεγχοι δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα αποτρεπτικά για τους πολίτες και οι περισσότεροι κυκλοφορούν νόμιμα μέσω των SMS, υπάρχουν σκέψεις και για μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω των γραπτών μηνυμάτων.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ (21:00-05:00), ενώ ακούγεται και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί το ολικό lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου στη χώρα μας σύμφωνα με όσα είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφέροντας πως είναι πιθανό να υπάρξει παράταση του καθεστώτος, πολλώ δε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα φανεί την επόμενη βδομάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απόφαση για να παραταθεί το lockdown.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι παράγοντες που θα κρίνουν το αν θα υπάρξει παράταση του lockdown ή όχι δεν αφορούν μόνο στα κρούσματα, αλλά και στους θανάτους, όσο και τον δείκτη R.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο που θα βάλει κόφτη στο 13033.

Όλα εξετάζονται λέει ο Παπαθανάσης

Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για «κόφτη» στα SMS, ενώ εξετάζεται και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, όπως κατέστησε σαφές ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ ο κ. Παπαθανάσης δεν το απέκλεισε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να το αποκλείσω».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS είπε ότι αυτό το εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης.

Τι έλεγε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο «κόφτη» στην αποστολή sms στο 13033, ξεκαθάρισαν χθες ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033, τονίζοντας ότι «Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς κόφτης και δεύτερον, δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά». Όπως σημείωσε ο υπουργός, το 13033 δημιουργήθηκε για να διευκολυνθούν οι πολίτες από το να τυπώνουν χαρτιά και φόρμες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033, συμπληρώνοντας ότι μεγάλο ρόλο παίζει το σήμα που παίζει κανείς.

Ωσόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός σημείωσε ότι το Σαββατοκύριακο τα SMS στο 13033 για κυκλοφορία στους δρόμους έφτασαν τα 8,6 εκατ. Πρόκειται για 4,7 εκατ. μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο (του λοκντάουν) ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» διευκρίνισε.

«Το σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς, είχαμε ελάχιστες αρρυθμίες στην αρχή, αλλά αν ο πολίτης έχει κάνει φραγή στα πενταψήφια πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο για να τα λαμβάνει και να τα στέλνει» πρόσθεσε.

«Δεν βλέπουμε εμείς τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» ξεκαθάρισε δε. Όπως ανέφερε, τα περί 1 εκατ. μηνυμάτων για άθληση (6) που ανέφερε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας ήταν κατά προσέγγιση.

Ομοίως τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα «κόφτη» στον αριθμό μηνυμάτων που στέλνει ο κάθε πολίτης. Ακόμα, επεσήμανε ότι όπως και η μάσκα, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τα sms, ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown και εξήγησε ότι είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται. «Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», δήλωσε.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (105,8), επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033. Οι πολίτες, όπως εξήγησε, στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.