Χαμός στα διόδια: Έπεσαν τα μαλλιά των αστυνομικών από τις δικαιολογίες. Ποια τα έκτακτα μέτρα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επιχείρηση της αστυνομίας στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να εντοπίσουν όσους χωρίς βάσιμη αιτιολογία επιχειρούν να μετακινηθούν για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Αυξημένη είναι η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σταματώντας ένα ένα τα αυτοκίνητα και ζητώντας έγγραφο που να δικαιολογεί τη μετακίνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ουρές των οχημάτων σε πολλές από τις πύλες «εξόδου» της Αττικής ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν αναγκαστεί να κάνουν αναστροφή, αφού βέβαια τους έχει επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Οι απίστευτες δικαιολογίες για πασχαλινή έξοδο

Μάλιστα, πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να…εκδράμουν στα χωριά τους. Ενδεικτικά, ένας οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτμπαγκάζ του είχε σούβλα. Κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν χρήση της επίσκεψης σε οδοντίατρο στο Κιλκίς και σε κτηνίατρο στην Αρκαδία.

Άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτμπαγκάζ και είναι δύσκολο να τα δείξουν στις Αρχές.

Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν και σε ρεπορτάζ του OPEN TV, όπου διακρίνονται οι αστυνομικοί να ελέγχουν ένα προς ένα όλα τα οχήματα που επιχειρούν να διέλθουν από τα διόδια της Ελευσίνας. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι τους έκλεψαν, και σε αυτή την περίπτωση όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομική Αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών, ενόψει του Πάσχα

Από σήμερα εντείνονται, ενόψει του Πάσχα, οι έλεγχοι της αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. Η αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται απευθείας έλεγχος για βεβαιώσεις εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και βεβαιώσεων που σχετίζονται με εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων, όπως «επισκέψεις» σε υποθηκοφυλακεία, και γεωργικές εργασίες. Σε περίπτωση που οι βεβαιώσεις είναι πλαστές ή «ύποπτες», υπάρχει η πιθανότητα, είτε άσκησης ποινικής δίωξης, είτε -στην καλύτερη περίπτωση για τους παραβάτες- «αναστροφή» και επιστροφή στο σπίτι. Παράλληλα τα πρόστιμα αναμένεται να αρχίζουν από τα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και έγκυρες βεβαιώσεις, επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, τελετή, επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, καθώς και για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους.

Στην δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών μεταξύ νομών.

Τα μέτρα έρχονται ενόψει Πάσχα, αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Οι εξαιρέσεις:

α) Aπό και προς την εργασία. Η συνδρομή της παρούσας πιστοποιείται σύμφωνα με τις περ. α), β) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.24489/16.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουρ- γών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00» (Β’ 1558), όπως εκάστοτε ισχύει. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

β) Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

γ) Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέ- πεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

δ) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

ε) Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.3. Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης σύμφωνα με την παρ. 2: α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.