Χρήστος Στυλιανίδης: Ποιος ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας έκπληξη. Βιογραφικό, «δεξιός του ΚΚΕ»

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, ή έκπληξη Μητσοτάκη για υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάληψη καθηκόντων από τη νέας πολιτική ηγεσίας στο υπό σύσταση υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα η ορκωμοσία του νέου υπουργού και ενδεχομένως και ενός υφυπουργού που θα τον επικουρεί στον επιχειρησιακό τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Τις τελευταίος ώρες επικρατέστερος για το αξίωμα του νέου υπουργού φέρεται να είναι ο Κύπριος πολιτικός Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε στο παρελθόν (2014–2019) Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και τον τελευταίο χρόνο είναι άμισθος σύμβουλος του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά.

Χρήστος Στυλιανίδης βιογραφικό

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι 63 ετών, έχει σπουδάσει στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο παρελθόν έχει εκλεγεί βουλευτής και ευρωβουλευτής με το δεξιό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύρπυο, με το οποίο συμπορεύτηκε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.

Νωρίτερα και όσο σπούδαζε στην Ελλάδα ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε σχέσεις με τη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτ.

Μετέπειτα στην Κύπρο, ο Χρήστος Στυλιανίδης κατασσόταν στους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά νέους πολιτικούς, καθώς είχε συνεργαστεί και με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη στην προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Χρήστος Στυλιανίδης πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις και εφάρμοσε πολιτικές αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων ανά την υφήλιο: Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική.

Επιπλέον, προώθησε καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων και διαδραμάτισε συντονιστικό ρόλο στις διεθνείς και ευρωπαϊκές προσπάθειες για περιορισμό της επιδημίας του Έμπολα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια έξαρσης του ιού στη Δυτική Αφρική και κατάφερε να δημιουργήσει την αναγκαία περιφερειακή συνεργασία μεταξύ της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας για αντιμετώπιση της επιδημίας.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη ούτε διαψεύδονται, ούτε επιβεβαιώνονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και πως «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η πρόθεση για σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή και την λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ένα κρίσιμο κομμάτι στο οποίο αναζητούνται γρήγορες και άμεσες λύσεις πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι, είναι η πρόληψη στον τομέα των πυρκαγιών και κυρίως οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις σε μικτούς οικιστικούς και δασικούς ιστούς. Πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών αναφορικά με τις αρμοδιότητες, με το εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών «Δρυάδες» ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να τρέξει από τον Οκτώβριο και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Επίσης, όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ιδρυθεί νέα υπηρεσία, η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τους «δασοκομάντος» άμεσης δράσης για τις megafires.

«Ειδικοδυναμίτες», δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλα άτομα που έχουν επαφή με το δάσος, θα στελεχώσουν την «ομάδα κρούσης» των δασικών πυρκαγιών. Μετά από εβδομάδες ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα πύρινα πεδία οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους «δασοκομάντος» θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Επίσης τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με χρονικό ορίζονται το 2022.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.