ΕΝΦΙΑ 2021: Έφτασαν τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet. Ποιες οι αλλαγές

Ξεκινά η ανάρτηση στο Taxis των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021.

Ταυτόχρονα και ενώ 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ 2021, θα ετοιμάζονται οι αλλαγές και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ 2022.

Ο ΕΝΦΙΑ 2021 βγαίνει τις επόμενες μέρες και ξεκινάει η ανάρτηση στο Taxis των νέων εκκαθαριστικών.

Ταυτόχρονα και ενώ 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ 2021, θα ετοιμάζονται οι αλλαγές και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ 2022.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο 10ημερο του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες (οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2022), ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30/9 (ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο καταβολής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου όπως και πέρυσι) και την τελευταία μέχρι τις 28/2/22.

Διαφορές θα δουν μόνο όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητα για τα οποία υπάρχει αλλαγή στον συντελεστή παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, όπως και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα το 2020 οπότε υπήρξε τροποποίηση της ακίνητης τους περιουσίας.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για το 2021, 2022 και το 2023 ακίνητα ακατάλληλα ή επικίνδυνα προς χρήση στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α. Για το 2021 απαλλάσσονται όλα τα ακίνητα στην Εύβοια στους δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, χωρίς εξαιρέσεις.

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ 2022

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ για το 2022, ενώ δεν αποκλείνονται ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Με βάση τον σχεδιασμό ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Όπως είπε η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι και παραπέμπουν στο τέλος του έτους για τις οριστικές αποφάσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.