Δημοσκόπηση Aboutpeople: Έξαλλος Σακελλαρίδης για διαφορά 12,3%. «Fake news, δεν είναι πρόθεση ψήφου»

Τι απάντησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την παραποίηση των στοιχείων στη δημοσκόπηση Aboutpeople;

Οργή προκάλεσαν στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, δημοσιεύματα για έρευνα του ινστιτούτου, καθώς παραποιήθηκε ένα από τα ερωτήματα από ορισμένα ΜΜΕ.

Από την Κυριακή το βράδυ σειρά διαδικτυακών ΜΜΕ (ανα)δημοσιεύουν ένα πανομοιότυπο “ρεπορτάζ” περί έρευνας του Eteron που υποτίθεται ότι δείχνει 12 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εν προκειμένω, δεν έχουμε κάποια δημοσκόπηση η οποία παρουσιάζεται κατά το δοκούν.

Το Eteron ποτέ δεν έκανε δημοσκόπηση με ερώτηση για πρόθεση ψήφου. Η “είδηση” κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου και στη συνέχεια διαχύθηκε σε μια σειρά ΜΜΕ τα οποία την αναπαρήγαγαν.

Η έρευνα

Η πανελλαδική ποσοτική έρευνα που διενήργησε η aboutpeople για το Eteron, ανάμεσα στις 130 ερωτήσεις που έθεσε σε 1,659 άτομα, συμπεριέλαβε και αυτήν: “Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;”.

Στη συνέχεια αυτό το 55% που απαντάει θετικά, επιμερίζεται κατά κομματικές προτιμήσεις. Συγκεκριμένα:

Το ποσοστά αυτά δεν αφορούν πρόθεση ψήφου, κάτι που είναι απολύτως σαφές στην έρευνα. Αφορούν μόνο το 55% που δηλώνουν ότι αισθάνονται κοντά σε κάποιο κόμμα. Πρόκειται δηλαδή για εύρημα της έρευνας που φωτίζει καλύτερα τη σχέση των πολιτικών με το πολιτικό σύστημα και όχι κάποιου είδους εκλογικής εκτίμησης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

«Είπαμε να γίνει διάλογος για την έρευνα του Eteron, αλλά θα προτιμούσαμε να γίνεται με -όσο το δυνατόν- σοβαρούς όρους.

Στην έρευνα του Eteron (που διεξήχθη τον Δεκέμβριο) δεν υπάρχει ερώτηση για πρόθεση ψήφου.

Υπάρχει η εξής ερώτηση: «Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκετε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;».

Το 55,9% απαντάει «ναι».

Αυτό το 55,9% αναλύεται κατά κομματική προτίμηση στη συνέχεια.

Πρόκειται λοιπόν για ερευνητικό εύρημα σε σχέση με την πολιτικοποίηση και τη σύνδεση με τα κόμματα. Δεν έχει να κάνει με εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Αυτό γίνεται σαφές μέσα στην έρευνα.

Δεν είναι καλό πράγμα η παραπληροφόρηση και αυτό φαίνεται και σε άλλο ερώτημα στην έρευνα σχετικά με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα ΜΜΕ.»

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.