Καρφιά Λύτρα για «κλεμμένο» διδακτορικό Πατούλη: «Στις σοβαρές δημοκρατίες…»

Πώς σχολίασε ο Θεόδωρος Λύτρας τις κατηγορίες για λογοκλοπή στο διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη;

«Δεν γνωρίζω αν ο κ. Πατούλης έχει κάνει λογοκλοπή, ξέρω όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση», έγραψε στο twitter o Θεόδωρος Λύτρας και παρέπεμψε τους αναγνώστες σε δύο σκάνδαλα λογοκλοπής από πολιτικούς σε Ουγγαρία και Γερμανία που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

«Στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση» έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Θεόδωρος Λύτρας, αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Πατούλης φέρεται να έχει κάνει λογοκλοπή στο διδακτορικό του.

Ο κ. Λύτρας επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Πατούλης έχει κάνει λογοκλοπή, όμως γνωρίζει με σαφήνεια τρία πράγματα: «1. Στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση, 2. Η εκτεταμένη λογοκλοπή είναι κάτι αντικειμενικό και απλό να τεκμηριωθεί. Βάζεις τα κείμενα δίπλα δίπλα και τα αντιπαραβάλλεις.

Δε χωρούν “ερμηνείες”, συμπάθειες ή αντιπάθειες και 3. Η λογοκλοπή δεν είναι ακαδημαϊκά ανεκτή ΟΥΤΕ στο γενικό μέρος μιας διατριβής. Δεν αποτελεί υπερασπιστική γραμμή το “δεν έκανα λογοκλοπή στο ειδικό μέρος, παρά μόνο στο γενικό”. Αυτά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (κ σε κάθε σοβαρό πανεπιστήμιο) δεν ‘περνάνε’».

Στο σημείο στο οποίο ο Θεόδωρος Λύτρας αναφέρει ότι «στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση» κάνει αναφορά σε δύο σκάνδαλα λογοκλοπής που οδήγησαν πολιτικούς σε παραίτηση.

Το σκάνδαλο Σμιτ στην Ουγγαρία

Το πρώτο αφορά στον Παλ Σμιτ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 από την προεδρία της Ουγγαρίας μετά από κατηγορίες εις βάρος του για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή το 1992.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε, τότε, η ουγγρική εφημερίδα «Heti Világgazdaság», η οποία ανέφερε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της διδακτορικής διατριβής του Σμιτ με θέμα «Ανάλυση των αγωνιστικών προγραμμάτων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» που υποστηρίχθηκε το 1992 στο Πανεπιστήμιο του Σέμελβαϊς, αποτελεί προϊόν λογοκλοπής. Ειδικότερα, υποστηρίχθηκε πως πάνω από 180 σε σύνολο 215 σελίδων ήταν επί λέξει μετάφραση μιας πραγματείας για το ίδιο θέμα, του Βούλγαρου επιστήμονα Nikolai Georgiev. Επίσης ο Σμιτ κατηγορήθηκε για αντιγραφή αυτούσιων κεφαλαίων μιας μελέτης του Γερμανού κοινωνιολόγου του αθλητισμού, Κlaus Heinermann.

Το αποτέλεσμα ήταν να συσταθεί Ειδική Επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση και λίγο καιρό αργότερα επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη της εφημερίδας. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, πάνω από 197 σελίδες αποτέλεσαν προϊόν λογοκλοπής.

Το σκάνδαλο Γκούτενμπεργκ στη Γερμανία

Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2011 την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε εξαιτίας λογοκλοπής κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής. Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Στο σχετικό δημοσίευμα ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ – Λεσκάνο υποστήριξε ότι εντόπισε στη διατριβή του και κυρίως στο εισαγωγικό τμήμα της αποσπάσματα, τα οποία δεν συνόδευε με τις δέουσες παραπομπές, αλλά εμφανίζονταν στο κείμενο ως δικές του επισημάνσεις. Εντοπίστηκαν όμως κι άλλα επίμαχα σημεία της εργασίας, τουλάχιστον 13, τα οποία φέρεται να πήρε από την ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» και άλλα έντυπα.

«Είναι το οδυνηρότερο βήμα της ζωής μου» είπε, τότε, ο κ. Γκούτενμπεργκ ανακοινώνοντας την παραίτησή του από όλα τα πολιτικά του αξιώματα.

Τι αναφέρει η Αυγή για τον Πατούλη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής ο Γιώργος Πατούλης έκανε λογοκλοπή στο διδακτορικό του. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι στις 130 σελίδες εντοπίζεται πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων.

«Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών «τρέξαμε» τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Την παραίτηση Πατούλη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως μονόδρομο την παραίτηση του Γιώργου Πατούλη μετά τις αποκαλύψεις για λογοκλοπή, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για αδίκημα», αλλά και για συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.