Πανελλήνιες 2022 Θέματα – Απαντήσεις: Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία. Ποιο επίκαιρο θέμα στην Έκθεση

Ποια τα θέματα – απαντήσεις στις Πανελλήνιες 2022 στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία; Ποιο επίκαιρο θέμα έπεσε στην Έκθεση;

Πρεμιέρα και σήμερα με μάσκες, των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, με Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία. Χθες, άρχισαν οι Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Εφέτος ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 68.394 ενώ σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων σε στρατιωτικές, αστυνομικές λιμενικές σχολές και σχολές του εμπορικού ναυτικού.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, ακόμα και πριν από 15αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι και οι βαθμολογίες στα γραπτά των υποψηφίων θα γνωστοποιηθούν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Φέτος το θέμα των Νέων Ελληνικών και της Έκθεσης στις Πανελλήνιες 2022 ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και ιδιαίτερο, καθώς αφορούσε τη σημασία της Ιστορίας και της ιστορικής γνώσης.

Πανελλήνιες 2022 Θέματα – Απαντήσεις

Το fimes.gr δημοσιοποιεί αμέσως μόλις το υπουργείο Παιδείας τα ανακοινώσει, τα προς εξέταση θέματα καθώς και τις απαντήσεις όλων των θεμάτων.

Πανελλήνιες 2022 Θέματα – Απαντήσεις

Δείτε εδώ τα θέματα στις Πανελλήνιες 2022 Νεοελληνική Γλώσσα

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στις Πανελλήνιες 2022 Νεοελληνική Γλώσσα

Δείτε εδώ τα θέματα στις Πανελλήνιες 2022 Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά – Πανελλήνιες 2022

Πανελλήνιες 2022 Θέμα Έκθεσης:

«Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν». Με αφορμή τη διαπίστωση του συγγραφέα και αξιοποιώντας δημιουργικά τα Κείμενα 1 και 2:

α) να εκφράσετε την άποψή σας για την αξία της ιστορικής γνώσης και

β) να αναφέρετε βιωματικούς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον σας για το ιστορικό παρελθόν. Το κείμενό σας να έχει τη μορφή άρθρου που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας. (350-400 λέξεις)

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις διαφαίνονται αυξομειώσεις στους περιβόητους συντελεστές βαρύτητας που επεκτείνονται σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και σε όλα τα Πανεπιστημιακά τμήματα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής.

Κλειδιά για την πορεία των βάσεων θεωρούνται οι αυξομειώσεις του αριθμού εισακτέων, οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων που θα καθορίσουν τις επιδόσεις των μαθητών, καθώς και τα νέα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Το παζλ των Πανελλαδικών

Το παζλ των φετινών εξετάσεων περιλαμβάνει ότι κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές. Εφέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του κάθε ΑΕΙ για κάθε Σχολή. Οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ακόμα και του ιδίου γνωστικού αντικειμένου, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Όσον αφορά συνολικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές των ΓΕΛ θα πραγματοποιηθούν στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ από χθες έως και τις 17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Εύκολα και κατανοητά τα θέματα των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών άνοιξε χθες, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) ως προς τα θέματα που «έπεσαν» στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (ΕΠΑΛ) σχολιάζει πως «και τα δύο κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους» και ότι «τα ερωτήματα είναι σε όλα τα ζητούμενα διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν προκαλούν έκπληξη στους προετοιμασμένους υποψηφίους».

Αναλυτικά αναφέρει: «Οι μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στο περιβάλλον. Το διαγώνισμα αποτελείται από δύο κείμενα, ένα μη λογοτεχνικό και ένα λογοτεχνικό. Και τα δύο κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους. Τα ερωτήματα είναι σε όλα τα ζητούμενα διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν προκαλούν έκπληξη στους προετοιμασμένους υποψηφίους».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.