Προθεσμιακές καταθέσεις, υψηλά επιτόκια: Ποια τράπεζα δίνει 3,1% με δυνατότητα πρόωρης διακοπής

Σχέδια για αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, που παραμένουν παγωμένα από τον περασμένο Φεβρουάριο, καταστρώνουν οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι από τον τελευταίο κύκλο αναπροσαρμογής των αποδόσεων στα τρέχοντα επίπεδα, η ΕΚΤ έχει αυξήσει δύο φορές τους δείκτες της, κατά 75 μονάδες βάσης αθροιστικά.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα σε νέα αύξησή τους κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,50%.

Για να ακολουθήσει μία ακόμη αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι σκέψεις των τραπεζών

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να τα προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα.

Πριν λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, ουσιαστικά το προανήγγειλε.

Όπως είπε, «οι καταθέτες θα απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά τους και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια διαδικασία έχει μπει και άλλος συστημικός όμιλος, η διοίκηση του οποίου εξετάζει την ενίσχυση των αποδόσεων στις online προθεσμιακές καταθέσεις.

Εφόσον, έστω και μία μεγάλη τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Οι μόνες εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δύο μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβεί σε βελτίωση των όρων διάθεσης των προγραμμάτων τους στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ο λόγος γίνεται για την Attica Bank και την Τράπεζα Χανίων. Η πρώτη μόλις την περασμένη εβδομάδα διαμόρφωσε την οροφή στις αποδόσεις που προσφέρει στα επίπεδα του 2,4%.

Από την άλλη, η συνεταιριστική τράπεζα μείωσε το ελάχιστο ποσό τις κατάθεσης στις 150.000 ευρώ από 250.000 ευρώ προηγουμένως, για τα premium προϊόντα της, που διασφαλίζουν αυξανόμενα επιτόκια έως 3,1% και καταβολή των τόκων ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.