Ραγδαίες αλλαγές στο Δημόσιο: Τι έρχεται, πότε και για ποιους. Νέο μισθολόγιο

Το στίγμα των επικείμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο ευρύτερο δημόσιο έδωσε η νέα Υπουργός Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κυρία Κεραμέως έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία με στόχο τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για τον πολίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των οποίων θα εργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως:

– Η κατάρτιση σύγχρονων προγραμμάτων επιμόρφωσης.

– Η εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

– Η αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα.

– Η επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής παραγωγικότητας.

– Η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.

– Ο καθορισμός και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, Περιφερειών και Δήμων.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ
Υπενθυμίζεται πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προέβλεπε τις ακόλουθες 15 δράσεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση:

1. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

2. Ανασχεδιασμός συστήματος επιλογής προϊσταμένων με ηλεκτρονικό τρόπο υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

3. Διενέργεια γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κάθε δύο έτη και δημιουργία δεξαμενής υποψηφίων από την οποία καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται εντός της διετίας.

4. Πλήρης υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων εντός του έτους που έχει προγραμματιστεί.

5. Αναβάθμιση και μετασχηματισμός των δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.

6. Διεθνής πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων και θέσεις ευθύνης.

7. Επιλογή των κατάλληλων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Βελτιώνεται και επιταχύνεται ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Νοσοκομεία κτλ) με αυστηρά προαπαιτούμενα προσόντα συναφή με το αντικείμενο, ετήσια αξιολόγηση που συνδέεται με αμοιβές και στόχους.

8. Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε όλο το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε όλους τους φορείς του δημοσίου με σκοπό τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.

9. Καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων.

10. Επιτάχυνση και εξορθολογισμός στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, ιδίως προμηθειών, μέσω της δημιουργίας νέας κεντρικής αρχής για την διενέργεια των διαγωνισμών της Διοίκησης με αξιοποίηση ηλεκτρονικών καταλόγων και άλλων συστημάτων.

11. Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου, λειτουργία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

12. Ενίσχυση διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, ψηφιακή μετάβαση, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενεργειακή αυτονομία, δημιουργία δεικτών απόδοσης των Ο.Τ.Α.

13. Ενίσχυση της Λογοδοσίας και διασφάλιση της Διαφάνειας στο Δημόσιο.

14. Θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών διεκπεραίωσης (1 έως 4 μηνών) ανά κατηγορία Πειθαρχικών και επέκταση εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ και ΑΕ).

15. Πλήρης λειτουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τη συστηματική παρακολούθηση των Πειθαρχικών Διαδικασιών (e-peitharxika) και του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.