Μειώσεις μισθών με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ: ποιους αφορά το “κούρεμα” 12%

Ποιους αφορούν οι μειώσεις μισθών της τάξεως του 12%;

Μείωση μισθών κατά 12% προβλέπει η πρώτη, μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στη Χαλυβουργία.

Τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση υπέγραψαν στις 29 Ιανουαρίου η διοίκηση της «Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.» και το σωματείο των εργατοϋπαλλήλων, προβλέποντας, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εργοστασίων στον νομό Μαγνησίας, μείωση των (μειωμένων από προηγούμενες συμβάσεις) μισθών κατά 12% από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που η μείωση αυτή «κατεβάζει» κάτω από τα 1.100 ευρώ τις αποδοχές, η διαφορά έως τα 1.100 ευρώ θα καταβάλλεται στην εκκαθάριση του επόμενου μήνα. Η σύμβαση έχει διάρκεια έως τις 30 Απριλίου του 2015 και «ρήτρα» αυτόματης παράτασης έως τις 31 Ιουλίου «εφόσον δεν δηλωθεί εγγράφως το αντίθετο».

Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι «οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε περιορισμό τις δραστηριότητες της επιχείρησης και ότι επιβάλλεται η λήψη δραστικών μέτρων για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα ζήτησης των προϊόντων και διαμόρφωσης των κοστολογικών παραγόντων», καθώς διευρύνθηκαν το 2014 οι ζημίες (άνω των 160 εκατ. ευρώ που ήταν, αθροιστικά, την περίοδο 2009-2013).

Οπως σημειώνεται, «κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη σύναψη των προηγούμενων συμβάσεων δεν έχουν προκύψει οι συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν να εκτιμηθούν διαφορετικά τα δεδομένα της αγοράς (οικοδομική δραστηριότητα, μείωση κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία κ.λπ.), με συνέπεια να μη διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον πιθανότητα αναστροφής της τραγικής κατάστασης της εταιρείας, ώστε να μην αποκλείεται να περιοριστούν περαιτέρω οι δραστηριότητές της».

Να σημειωθεί ότι δεκάδες επιχειρησιακές συμβάσεις «τρέχουν» με μειώσεις μισθών το 2015 (ακόμη και το 2016) και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει αλλαγές στο καθεστώς των συμβάσεων, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποσαφηνίσει τι θα συμβεί με όσες είναι σε ισχύ.

Διαβάστε πότε οι νέες μειώσεις μισθών και ποιους αφορούν οι νέες μειώσεις μισθών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.