Σχέδιο χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο: πότε θα γίνουν

Γιατί η κυβέρνηση εγκαταλείπει την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και ετοιμάζει απολύσεις; Ποιο το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, αν δεν πιάσουν τα μέτρα;

Οι πιέσεις και οι απαιτήσεις της τρόικας μας ξεπερνούν, πλέον, μια από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, αφού το νεότερο τελεσίγραφο αφορά σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα!

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό που διαμηνύουν οι δανειστές μας είναι ότι έχει εξαντληθεί η ανοχή που επέδειξαν το προηγούμενο εξάμηνο στις ελληνικές πρωτοβουλίες για το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα, όπως αυτές είχαν εκδηλωθεί με το μοντέλο των μετατάξεων και εσχάτως με την εργασιακή εφεδρεία.

Το ζητούμενο είναι πια η άμεση και δραστική μείωση του Δημοσίου, αφού η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν τα στοιχεία που δείχνουν πως ενώ έχουν γίνει δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού έχουν υπερβεί το στόχο.

Όπως είναι προφανές, το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης για απολύσεις στο δημόσιο είναι τεράστιο, ξεπερνώντας όσα μέτρα έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση. Ωστόσο, στην άλλη μεριά της ζυγαριάς βρίσκεται το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, καθώς από όλες τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Πολωνία, προκύπτει ότι εάν η Τρόικα δεν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει ή χρειαστεί να ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με άλλη άποψη, συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, πάντως, ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δραματοποιήσει τη κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει πιο εύκολα, τις επώδυνες αλλαγές που έρχονται με το Μισθολόγιο αλλά και τη διεύρυνση της δεξαμενής της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι με πρόσχημα το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα, που προκάλεσαν εδώ και καιρό οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, έρχονται άμεσης ισχύος περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων- υπάρχουν πληροφορίες για 20% με 25%- πριν προχωρήσει το Νέο Μισθολόγιο, όπως επίσης νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, προβλέπουν άμεση εφαρμογή του μετρου σε τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλους.

Τα μέτρα όπως οι άμεσες απολύσεις, μαζί με άλλα εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο με κόστος για τα νοικοκυριά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να “κλειδώσουν” μετά τη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όπου ουσιαστικά η Τρόικα θα δηλώσει πόσα επιπλέον μέτρα απαιτούνται για να εκτελεστεί ο φετινός αλλά και ο επόμενος Προϋπολογισμός.

Προς επίρρωση αυτών των εκτιμήσεων περί δραματοποίησης της κατάστασης, τα συνδικαλιστικά στελέχη επικαλούνται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που μεταδίδει το πρακτορείο BLOOMBERG, σύμφωνα με τις οποίες καταρρίπτονται τα σενάρια περί στάσης πληρωμών. Ειδικότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δίνοντας έτσι στον πολιτικό κόσμο χρόνο για να βρουν λύσεις για την υπερχρεωμένη χώρα.

«Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος» δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. «Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα.»

Διαβάστε, τι αλλάζει με το ενιαίο μισθολόγιο στους μισθούς των υπαλλήλων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.