Βάψιμο αυγών: μια μυστική συνταγή αιώνων

Ποια είναι η μυστική συνταγή αιώνων για το βάψιμο αυγών; Διαβάστε αναλυτικά στην μυστική συνταγή για το βάψιμο αυγών.

Μεγάλη Πέμπτη, και πολλοί νέοι που έχουμε μετοικήσει από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη τηρούμε ένα έθιμο που μας έμαθαν από τα σπίτια μας: θα βάψουμε αυγά για το Πάσχα. Όσοι Ελλαδίτες παραμένουμε στην Πόλη τις ημέρες αυτές, έχουμε μάλιστα συννενοηθεί, ποιος θα βάψει και πόσα, για να συνεορτάσουμε.

Και αν όλα αυτά δε μοιάζουν να έχουν τίποτε το ιδιαίτερο, η ιδιαιτερότητα του εθίμου που θα τηρήσουμε είναι η εξής: δε θα χρησιμοποιήσουμε χημικές βαφές, αλλά θα βάψουμε τα αυγά μας με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με μία συνταγή αιώνων. Αν οι χημικές βαφές κάνουν τα αυγά κατακόκκινα, σχεδόν πρόστυχα, ο παραδοσιακός τρόπος τους δίνει ένα χρώμα ανάμεσα στο καφέ και το πορφυρό, κάνοντάς τα να μοιάζουν, όπως είπε ένας φίλος, Βυζαντινά.

Ομολογουμένως το να βάψεις τα αυγά με παραδοσιακό τρόπο θέλει υπομονή και είναι διαδικασία χρονοβόρα. Προσωπικά, χρησιμοποιώ μία συνταγή που μου έμαθαν οι Σεφαρδίτες της Θεσσαλονίκης. Τη χρησιμοποιούν για τα huevos haminados, τα αυγά που τοποθετούν στο σέντερ, το δίσκο του Πέσαχ. Παρόμοια (όσον αφορά τουλάχιστον τα υλικά) χρησιμοποιούσαν παλιά οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, αλλά η ευκολία της έτοιμης μπογιάς την έκανε να ξεχασθεί.

Το Εβραϊκό έθιμο δεν περιλαμβάνει το τσούγκρισμα των αυγών, και πολλές φορές τα huevos haminados φτάνουν στο τραπέζι του Πέσαχ σπασμένα. Για να το αποφύγεις αυτό, επιβάλλεται να τα βράσεις λίγα λίγα, και όχι όλα μαζί σε τεράστια κατσαρόλα, όπως είδα να κάνουν οι Σεφαρδίτες φίλοι μου. Δική μου δε πρόσθεση είναι το νερό από παντζάρια. Και ιδού η συνταγή:

Στο πρώτο στάδιο, αναπτύσεις μία σχέση εγγύτητας με το μανάβη. Και τον βάζεις μία – δύο εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Πέμπτη να σου μαζέψει τα τσόφλια από τα κρεμμύδια που πουλά. Εννοείται πως τα κόκκινα (μωβ στην πραγματικότητα!) κρεμμύδια είναι τα καλύτερα, γιατί βγάζουν το περισσότερο χρώμα. Χρειάζεσαι πραγματικά πάρα πολλά τσόφλια, που αντιστοιχούν σε αρκετά κιλά κρεμμυδιών.

Η διαδικασία βαφής είναι σύνθετη. Πρώτα βράζεις σε μία κατσαρόλα βολβούς από παντζάρια για πολλή ώρα, και τα σπας με ένα πηρούνι για να κομματιαστούν και να βγάλουν όλο τους το χρώμα. Κρατάς το νερό, το οποίο χρησιμοποιείς αργότερα. Στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας στρώνεις ένα παχύ στρώμα κρεμμυδότσουφλα, και τυλίγεις σε πολλά στρώματα από τσόφλια όσα αυγά χωρούν άνετα στη βάση της. Δεν πρέπει να εφάπτονται, γιατί στο βράσιμο θα σπάσουν. Ανάμεσά τους πρέπει να βάλεις τσόφλια, ενώ τα καλύπτεις πάλι με παχιά στρώση. Χύνεις από πάνω τους μισό ποτήρι του νερού πιπέρι, και ένα ολόκληρο (ω ναι!) ποτήρι τούρκικο καφέ, ενώ προσθέτεις μισό ποτήρι του νερού ξύδι, κατά προτίμηση από μήλο.

Προσθέτεις σιγά σιγά το νερό από τα παντζάρια και ξεκινάς το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, που κρατά τουλάχισον τέσσερις ώρες. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για μία νέα δόση αυγών, μέχρι να φτάσεις το απαιτούμενο νούμερο. Προπαντώς μην τσιγκουνευθείς τα υλικά! Αν δε σου σπάσουν τα αυγά ή τα νεύρα στην αναμονή και αν δε χρεωκοπήσεις, μέρες που είναι, με τα έξοδα των υλικών και του βρασίματος, θα έχεις στο τραπέζι σου τα ομορφότερα πασχαλινά αυγά που είδες ποτέ. Και τα νοστιμότερα, γιατί τα υλικά διαπερνούν το τσόφλι του αυγού και το ασπράδι νοστιμίζει, χωρίς να γεμίζει χημικά όπως στην περίπτωση της έτοιμης μπογιάς.

Καλή Ανάσταση λοιπόν και αν δε θέλεις να δοκιμάσεις την παραπάνω συνταγή αλλά καταφύγεις στις χημικές βαφές, θυμίσου να μη φας τα αυγά! Τσούγκρισε και πέταξέ τα, είναι γεμάτα χημεία!

Διαβάστε την συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.