Γιατί πραγματικά η Alpha Bank είπε “όχι” στην Εθνική

Ποιοι οι πραγματικοί λόγοι της αποτυχίας συγχώνευσης Alpha Bank-Εθνικής; Τι λένε οι εκτιμήσεις τραπεζιτών για λάθος τρόπο προσέγγιση της διοίκησης της Alpha Bank;

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως η Εθνική Τράπεζα τόνισε τον φιλικό χαρακτήρα της προτεινόμενης συγχώνευσης Alpha Bank-Εθνικής, στα επιχειρήματα που συνοδεύουν την απόρριψη της πρότασης άρχισε να προβάλλεται αυτό της λάθος προσέγγισης της διοίκησης της τράπεζας, σύμφωνα με το capital.gr.

Πηγές της αγοράς με γνώση του παρασκηνίου στις συζητήσεις Εθνικής-Alpha και μακρόχρονη εμπειρία στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανέφεραν ότι η διαδικασία κινήθηκε περισσότερο μέσω συμβούλων, γεγονός που «αφαίρεσε πόντους» από την πρόταση της Εθνικής, κάνοντάς την να μην διαφέρει, παρά τις καλές προθέσεις, από μία επιθετική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο ρόλο στην «οπισθοχώρηση» της Alpha Bank έπαιξε η προοπτική σημαντικών επιπτώσεων από μία συγχώνευση στο σκέλος της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος των εργαζομένων της Alpha Bank είχε «φρενάρει» την πρώτη απόπειρα «γάμου» Alpha Bank-Εθνικής Τράπεζας το 2001. Στην παρούσα φάση, τις ενστάσεις των εργαζομένων στο επιχειρούμενο deal δέχτηκε και η Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο από τον ίδιο το σύλλογο των εργαζομένων της, αλλά και από την ΟΤΟΕ που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε εντόνως για το ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις συζητήσεις που διεξάγονταν μεταξύ των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ανωτέρω λόγοι και δευτερευόντως ένα επιθυμητό υψηλότερο τίμημα από την Εθνική ή οι φόβοι για την επιβάρυνση της Alpha Bank με μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, κρύβονται πίσω από το «όχι» της Alpha Bank.

Ερωτώμενoι να σχολιάσουν την έκβαση των συζητήσεων Εθνικής-Alpha τραπεζίτες από τον ανταγωνισμό αναφέρουν ότι οι συγχωνεύσεις στον κλάδο θα είναι φέτος αναπόφευκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, παρά την επισήμανση της Alpha Bank ότι πορεύεται αυτόνομα, φαίνεται πως η τράπεζα έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Eurobank. Την ίδια στιγμή, η Εθνική φαίνεται πως δεν θα εγκαταλείψει εύκολα το σχέδιο απόκτησης της Alpha Bank, το οποίο έχει μελετηθεί εις βάθος.

Επισημαίνοντας ότι το μείζον είναι να ανοίξει, έστω και δειλά, η διατραπεζική αγορά για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τραπεζίτες εκτιμούν ότι εφόσον φανεί στο β΄ τρίμηνο του έτους πως επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, «θα συζητηθεί σοβαρά η γεωμετρική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Στο θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων επανήλθε χθες, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Διευκρινίζοντας ότι δεν αφήνει κανέναν υπαινιγμό για την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες αν είναι καλά σχεδιασμένες και αν γίνονται με φιλικό τρόπο.

Διαβάστε πώς οργάνωσε η Goldman Sachs την ελληνική χρεοκοπία και τα καλύτερα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.