Τα οφέλη της οικονομικής κρίσης: υπάρχουν κι αυτά

Η οικονομική κρίση φέρνει σίγουρα πολλά αρνητικά, έχει όμως και τα θετικά της. Ποια τα οφέλη της οικονομικής κρίσης για το εμπόριο και τις εξαγωγές; Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2011;

Συνιστά μια από τις λίγες άμεσες ωφέλειες που προκαλεί η οικονομική κρίση στο επιχειρείν. Το ότι το αναγκάζει να γίνει περισσότερο εξωστρεφές.

Όπως παραδέχονται στελέχη εταιρειών, από την ώρα που η ύφεση άρχισε να βαθαίνει και η ρευστότητα στην αγορά να εξαφανίζεται, η μοναδική οδός σωτηρίας για τις επιχειρήσεις ήταν οι εξαγωγές. Μόνο έτσι μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να χάνουν πελατεία και το σημαντικότερο ότι θα πληρώνονται για τα εμπορεύματα που πωλούν.

Έτσι εξηγείται η μεγάλη στροφή που παρατηρείται προς τις εξαγωγές το τελευταίο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους να αυξηθούν κατά περίπου 36%.

Την ίδια ώρα ραγδαία είναι η μείωση των εισαγωγών. Άλλο δείγμα κι αυτό της εν εξελίξει κρίσης. Γιατί, από την ώρα που τα οικονομικά δεν περισσεύουν, ο καταναλωτής θα προτιμήσει το φθηνότερο εγχώριο προϊόν, από το ακριβότερο εισαγόμενο, για να κάνει τη δουλειά του.

Συνεπεία των παραπάνω, κατά το ίδιο διάστημα έκλεισε κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών-εξαγωγών στο εμπορικό ισοζύγιο. Ίσως λοιπόν η κρίση να αποτελέσει μια καλή αιτία για να χαλάσουν κάποιες «κακές συνήθειες» του παρελθόντος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.