Σεισμός-τσουνάμι στην Κρήτη: 1η πανευρωπαϊκή άσκηση

Σεισμός 8 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Κρήτη; Μην ανησυχείτε, πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή άσκηση για την αντιμετώπισή του στην Κρήτη.

Σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ στην Κρήτη. Σημαίνει συναγερμός στο νησί, το οποίο χτυπάει ένα καταστροφικό τσουνάμι. Οι αρχές φτάνουν στα όριά τους, καθώς έχουν να φροντίσουν χιλιάδες ξεσπιτωμένους ανθρώπους που περιφέρονται σε πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά, ενώ αεροδρόμια και οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα.

Μην ανησυχείτε, αυτό είναι το σενάριο της μεγάλης πανευρωπαϊκής άσκησης που θα γίνει σε πρακτικό επίπεδο τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου σε Ηράκλειο και Χανιά, και το κέντρο διαχείρισης κρίσης θα είναι στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και άλλους φορείς.

Η άσκηση βασίζεται στις επιπτώσεις που θα έχει στη σημερινή Κρήτη ένας σεισμός αντίστοιχος με εκείνον που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 365 π.Χ. Τότε ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους άνω των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και προκάλεσε όχι μόνο τεράστιες γεωλογικές αλλαγές στο νησί, αλλά και τρομερές καταστροφές, που επιδεινώθηκαν από ένα τσουνάμι που είχε ως συνέπεια να σβηστούν από το χάρτη δεκάδες πόλεις της Κρήτης και να υπάρξουν χιλιάδες νεκροί.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση με την επωνυμία «Ποσειδών» πραγματοποιήθηκε επί χάρτου στα τέλη του περασμένου Μαΐου και συνεχίζεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου σε πρακτικό επίπεδο. Οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Αμυνα), Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών, Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία), Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία), Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, Ελληνική Αστυνομία, Ενοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης.

Σημειώνεται ότι στη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του σεισμού και του τσουνάμι, η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχουν παρατηρητές από τριάντα και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο με τσουνάμι να καταπίνει πόλη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.