Εμπλοκή στην κυβέρνηση συνεργασίας: που κολλάει το σχέδιο

Σοβαρή εμπλοκή στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Τι κάνει ο Παπούλιας και ποιές οι υπόγειες διεργασίες βουλευτών για να ξεπεραστεί;

Στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας ο σχηματισμός ή μη κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, καθώς το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με εμπλοκή.

Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις την πρόταση της ΝΔ και αμέσως μετά η ΝΔ απέρριψε την διαδικασία σχηματισμού ακόμα και μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας εκλογές και μάλιστα άμεσα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη απέρριψαν με την σειρά τους την συμμετοχή τους σε μια, ουσιαστικά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αφού η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει τώρα συγκεκριμένους όρους ακόμα για την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη του στενού επιτελείου Σαμαρά:
– Η ΝΔ θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
– Θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει «πακέτο» με τα νέα μέτρα.
– Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ. Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. «Θα κάνω ότι μπορώ να σχηματιστεί ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας όπως δεσμεύτηκα χθες. Δεν είμαι κολλημένος με τις καρέκλες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τον διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, μία μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση εάν έλθει χωριστά από τα μέτρα.

Ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες, στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές, ενώ κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ρίξουν τον Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση ενότητας.

Υπόγειες διεργασίες βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή σε επίπεδο κορυφής. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αμέσως μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι η όλη προσπάθεια βαίνει προς ένα ακόμα ναυάγιο άναψαν τα τηλέφωνα μεγάλης μερίδας βουλευτών ενώ για σήμερα το πρωί είχε οριστεί μια πρώτη συνάντηση «με στόχο την διερεύνηση του τοπίου».

Διαβάστε πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και ποια κόμματα σκέφτονται να στηρίξουν το Βενιζέλο για πρωθυπουργό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.