Λουκάς Παπαδήμος: τι ζητά από τους πολίτες

Τι ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του ομιλιά ως πρωθυπουργός; Τι ανέφερε για την πορεία της οικονομίας;

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Λουκάς Παπαδήμος περιέγραψε με απολύτως καθαρό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες πολίτες θα υπερβούν τα προβλήματα εφ’ όσον προσπαθήσουν με ενότητα, σύνεση και συναίνεση.

“Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν για την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη”, προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός και συνέχισε: “Αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν.”

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι “πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προυπόθεση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας”, επισήμανε και κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες “να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφ’ όσον είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούμε στενά”.

Η “τακτοποίηση” της νέας δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου και η διαχείριση του PSI θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος ήδη προχωρά στη συγκρότηση ενός ισχυρού επιτελείου.

Αφού ορκιστεί, ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να αφοσιωθεί στο ζήτημα της οικονομίας, δηλαδή στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη στις 26 Οκτωβρίου για το κούρεμα μέρους των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50%.

Ο κ. Παπαδήμος ενδεχομένως θελήσει να επανασχεδιάσει το πλαίσιο δράσεων για την τιθάσευση των ελλειμμάτων, εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερες χρονικές δυνατότητες για να συνταχθεί ο νέος προϋπολογισμός από μηδενικής αρχής δεν υπάρχουν. Άλλωστε, οι βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, του Λουκά Παπαδήμου είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξουν νέες αποκλίσεις στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ο νέος πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων. Κι αυτό διότι από το αναμενόμενο κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50% θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση, ως αποτέλεσμα της διαγραφής τόκων που καλείται να πληρώσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ποια η Ασιάτισσα γυναίκα του Σάννα Ίγκραμ-Παπαδήμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.