Αλλαγές σε εισφορές, περιοδική δήλωση και γονική άδεια

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σε εισφορές, περιοδικές δηλώσεις και γονική άδεια; Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές αυτές.

Ερχονται αλλαγές σε εισφορές, περιοδικές δηλώσεις και γονική άδεια, σύμφωνα πάντα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές και στις τρεις αυτές περιπτώσεις.

Την ταυτόχρονη καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μέσω τραπεζικού συστήματος, προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις θα υποβάλονται σε μηνιαία και όχι τριμηνιαία βάση, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η εισφοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση (άρθρα 21 – 27 του ν/σ), αναφέρεται ότι «η τροποποίηση της περιόδου υποβολής της Α.Π.Δ. από τριμηνιαία σε μηνιαία βάση θα εξασφαλίσει την δυνατότητα διενέργειας αυτοματοποιημένων ελέγχων, από τις οποίους θα εντοπίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια οι εργοδότες που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε τα αντίστοιχα ποσά να καταλογίζονται άμεσα και να τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αναγκαστικής είσπραξής τους.

» Επίσης, θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 40 του ν. 3863/2010, που προβλέπουν την ταυτόχρονη καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μέσω τραπεζικού συστήματος.

» Τέλος, θα εντοπίζονται συντομότερα Α.Π.Δ. με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απασχόληση (εικονική ασφάλιση) ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να καταστούν τα αντίστοιχα πρόσωπα δικαιούχοι παροχών του Ιδρύματος ή άλλων φορέων.»

Σε άλλο άρθρο του ν/σ (35) αναφέρεται ακόμα ότι «επεκτείνεται η υποχρέωση των εργοδοτών που υποβάλλουν ΑΠΔ και στην συνυποβολή με την ίδια διαδικασία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των στοιχείων που προσδιορίζουν το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών».

Η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση υποβάλλεται μέσω Διαδικτύου από την 1η ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης ως εξής:

α) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου λήγει σε 1, την 21η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
β) Για τους εργοδότες που ο αριθμός λήγει σε 2, την 19η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
γ) Για αριθμό μητρώου λήγει σε 3, την 17η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
δ) Για αριθμό μητρώου σε 4, την 15η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ε) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 5, την 13η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
στ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 6, την 11η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ζ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 7, την 9η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
η) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 8, την 7η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
θ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 9, την 5η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ι) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50, την 3η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ια) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00, την προτελευταία ημέρα από το τέλος του μήνα.
ιβ) Για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται την ημέρα απασχόλησης, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

Για την εκπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ περιορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «μειώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιστοιχούν στα ποσοστά πρόσθετων τελών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.6 του Ν 3232/04 για τις εκπρόθεσμες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών.

» Σημειώνεται, ότι οι ανωτέρω διατάξεις προβλέπουν, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής ΑΠΔ, Πρόσθετη Επιβάρυνση Εισφορών που δηλώνονται με αυτήν σε ποσοστό 10% αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της ΑΠΔ και 30% μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της επόμενης ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου.

» Με την προτεινόμενη διάταξη τα ποσοστά αυτά αναπροσαρμόζονται μειούμενα σε ποσοστό 3% επί του ποσού των εισφορών που δηλώνεται σε ΑΠΔ, πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ και προσαυξάνεται κατά 1% μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της κάθε επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ και μέχρι 30% συνολικά.»

Επίσης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι πλέον υποχρεωτικές οι εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ για κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν, ενώ στο ν/σ υπάρχουν και ρυθμίσεις για τις γονικές άδειες.

Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ:

Για τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. ΟΕΚ και ΟΕΕ, στο άρθρο 8 προτείνεται «η ρητή υπαγωγή των προσώπων που παρέχουν εργασία σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι, ή συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγένειας στην ασφάλιση όλων των κλάδων και λογαριασμών του Ο.Α.Ε.Δ., του Ο.Ε.Κ. και της Εργατικής Εστίας.

» Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μαζί με τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των εισφορών υπέρ των κλάδων ασφάλισης αυτού (Συντάξεων, Ασθενείας έχει αναλάβει και τη συνβεβαίωση και συνείσπραξη των εισφορών του ΕΤΕΑΜ , υπέρ των κλάδων και λογαριασμών του Ο.Α.Ε.Δ. (Ανεργία, Στράτευση, ΔΛΟΕΜ, ΛΕΠΕΕ/ΕΛΠΕΚΕ, ΛΠΕαΑΕ και Ε.Κ.Λ.Α.) του Ο.Ε.Κ. και του Ο.Ε.Ε.» σημειώνεται.

» Υπάρχουν όμως διάφορες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες εξαιρούνται από την ασφάλιση των κλάδων των παραπάνω οργανισμών με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικά ασφάλιστρα για κάθε κατηγορία.»

Οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την διάταξη προτείνεται να υπαχθούν στους πιο πάνω κλάδους είναι:

α) Οι Έλληνες υπήκοοι που εργάζονται στο εξωτερικό εκτός χωρών Ε.Ε για λογαριασμό εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα.

β) Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που κατά τη μονιμοποίησή τους επέλεξαν την πρότερή τους ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Οι Ορκωτοί εκτιμητές μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

δ) Τα μέλη αστικών συνεταιρισμών.

ε) Οι αθλητές με αμοιβή και οι επαγγελματίες αθλητές.

στ) Οι εργάτες αλιείς που απασχολούνται σε πλοία με ξένη σημαία που ασφαλίζονται κατά τις διατάξεις του ν. 800/1978.

ζ) Οι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας των ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων που μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, ανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο.

Ακόμα, για τις περιπτώσεις παλαιών ασφαλισμένων για τους οποίους προβλέπεται πρόσθετη ειδική εισφορά, θεσπίζεται ενιαίο ποσοστό 7%.

Γονική άδεια:

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία (2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2010) για τις γονικές άδειες.

Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον 4 μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.

Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εργαζόμενος ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 6 ετών ή μέχρι 8 ετών σε περίπτωση που η διαδικασία υιοθεσίας ή αναδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των 6 ετών του τέκνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρονται στα 1-7 του ν/σ, «επέρχονται τροποποιήσεις στο προγενέστερο καθεστώς για τη χορήγηση γονικής άδειας, με τις οποίες αυξάνεται το χρονικό διάστημα της χορηγούμενης άδειας από τους 3,5 μήνες στους 4 και αποσαφηνίζεται ο κύκλος των δικαιούχων της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού.

Κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, ανεξάρτητα από το φύλο του και την οικογενειακή του κατάσταση, εκτός από την περίπτωση που έχει στερηθεί ολικά τη γονική μέριμνα, θα έχει το δικαίωμα να διευκολυνθεί στην άσκηση των γονεϊκών του υποχρεώσεων για την ανατροφή του παιδιού, αλλά και κατά την αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών περιστάσεων όπως η σοβαρή ασθένεια, το ατύχημα ή η νοσηλεία του παιδιού, οι οποίες καθιστούν απαραίτητη την παρουσία του γονέα για τη φροντίδα και τη συμπαράσταση του παιδιού.

Με την παράγραφο 3 ορίζεται το δικαίωμα της γονικής άδειας ανατροφής, διάρκειας τεσσάρων μηνών, μέχρι το παιδί να φθάσει την ηλικία των 6 ετών, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, εφόσον έχουν 1 έτος προϋπηρεσία, συνεχόμενη ή διακεκομμένη, στον ίδιο εργοδότη, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παιδιών, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε 1 χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη.

Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολική αφαίρεση της γονικής μέριμνας, ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα. \

Διαβάστε ποιοι νέοι φόροι-εισφορές έρχονται άμεσα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.