Η παγίδα με τους τόκους καταθέσεων. Ποιοι κινδυνεύουν να “ξηλωθούν” άδικα

Ποια η ηλεκτρονική παγίδα σχετικά με την εμφάνιση των τόκων καταθέσεων στη φορολογική δήλωση 2013;

Το έκανε πάλι το …θαύμα του το υπουργείο Οικονομικών. Αντί οι τράπεζες να εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις 2013 το καθαρό ποσό των τόκων, έστειλαν το μεικτό, δηλαδή το άθροισμα τόκων και φόρων. Αυτό σημαίνει επιπλέον φόρους χωρίς λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Δείτε πώς θα αποφύγετε την παγίδα.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, στον κωδικό 659 πρέπει να αναγράψουμε το καθαρό ποσό των τόκων. Δηλαδή «μεικτοί τόκοι μείον φόρος που παρακρατήθηκε από την τράπεζα». Και ο φόρος πρέπει να αναγραφεί στη φορολογική δήλωση 2013 αλλά σε ξεχωριστό κωδικό.

Τι θα γίνει αν εμφανιστεί το μεικτό ποσό των τόκων στον κωδικό 659; Η εφορία θα επιβάλλει εισφορά αλληλεγγύης και επί των φόρων που έχουν παρακρατηθεί. Δηλαδή: έχουμε έναν φορολογούμενο ο οποίος εισέπραξε 2000 ευρώ από το τόκους το 2012. Η τράπεζα του παρακράτησε φόρο 200 ευρώ και του έμειναν καθαρά 1800 ευρώ. Αν στον κωδικό 659 γράψει 2000 ευρώ, τότε θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης από 20 ευρώ έως 80 ευρώ ανάλογα με το ύψος των υπόλοιπων εισοδημάτων. Κανονικά, θα έπρεπε να πληρώσει 18 ευρώ έως 72 ευρώ.

Και θα πείτε: είναι μείζον ζήτημα τα δύο ευρώ και τα 10 ευρώ; Δεν είναι το ποσό, είναι η…κοροϊδία. Και όχι μόνον αυτό. Ακόμη και για ένα ελάχιστο ποσό τόκων, ο φορολογούμενος μπορεί να αλλάξει κλιμάκιο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και να επιβαρυνθεί με 1% επί του συνολικού του εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα λύσει το ζήτημα. Το πρόβλημα προέκυψε από τη στιγμή που άλλες τράπεζες έστειλαν το μεικτό ποσό των τόκων και άλλες το καθαρό ποσό. Ο φορολογούμενος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί διότι δεν έχει πάρει τη βεβαίωση από την τράπεζα.

Ο γενικός γραμματέας εσόδων δήλωσε ότι αναζητείται λύση χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων 2013. Ωστόσο, η πρώτη προθεσμία λήγει τη Δευτέρα και είναι αμφίβολο αν μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση.

Διαβάστε ποιο το αλαλούμ για τη φορολογική δήλωση 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.