Νέα βόμβα στις συντάξεις: σε τι επιμένει η Τρόικα

Ποια είναι η νέα βόμβα στις συντάξεις; Σε τι επιμένει η Τρόικα να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Για τέταρτη φορά, η Τρόικα επιμένει να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, τη μνημονιακή μας υποχρέωση για επιβολή εισφοράς (ένα τοις χιλίοις) επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ για το 2013-2014 με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.

Οι επικεφαλής υπέβαλαν αίτημα να συναντήσουν εκτάκτως τον Υπουργό Εργασίας με κύριο θέμα της ατζέντας την επιβολή εισφοράς και επειδή και οι δύο πλευρές είχαν “σφικτό” πρόγραμμα, η συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 8 το πρωί της Τρίτης. Η Τρόικα έχει επισημάνει ότι το θέμα εδώ και έξι μήνες εκκρεμεί και πρέπει να κλείσει. Από την πλευρά του, το υπουργείο συνεχίζει να υποστηρίζει πως με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς όμως να εφαρμόζει κάποια άλλη λύση ως αντιστάθμισμα της εισφοράς. Πάντως, πριν από δύο μήνες το υπουργείο Εργασίας είχε έτοιμη ρύθμιση για περικοπή των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ η οποία όμως πάγωσε λόγω των αντιδράσεων των επαγγελματοβιοτεχνών. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως αν η τρόικα επιμείνει, η κυβέρνηση θα ξαναβγάλει από το συρτάρι την τροπολογία που είχε αποσύρει και η οποία προέβλεπε αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ με περικοπές της τάξης του 20%-25%.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά τη συνάντηση θα αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα παρακολουθήσει στις 3 Ιουλίου την πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία των νέων με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της ΕΕ κ. Μπαρόζο. Αύριο το Υπουργείο Εργασίας θα επισκεφθεί ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανικής κυβέρνησης υφυπουργός εργασίας κ. Φούχτελ με ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συζητηθούν προγράμματα για τους νέους που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της αγοράς εργασίας αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους.

Δείτε ποιες οι αλλαγές στα εργασιακά που δημιουργούν ανησυχητικό κλίμα

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.