Βάσεις 2013: παίρνουν τον «κατήφορο» σε AEI – TEI

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2013 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Πόσο θα πέσουν οι βάσεις 2013 στις περιζήτητες σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Η χαμηλότερη πτήση της δεκαετίας θα είναι η φετινή για τις βάσεις 2013 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρώτη φορά θα δούμε περιζήτητες σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης να ανοίγουν τις πόρτες τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από το 19.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», την έκπληξη φέτος αναμένεται στις βάσεις 2013 να κάνει η Ιατρική Αθήνας, που ακολουθούσε πάντα σταθερή και ανοδική τροχιά με σημείο αναφοράς το 19,5, αλλά και το «πρώτο των πρώτων» για πολλά χρόνια, το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, που άγγιζε σχεδόν πάντα το 19. Αρκετά κάτω από το 19 θα πέσει και η βάση στη Νομική Αθήνας.

Στο 18,9 εκτιμάται ότι θα «φρενάρει» στις βάσεις 2013 η Ιατρική Αθήνας, στο 18,4 το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Μετσοβίου και στο 18,7 η Νομική Αθήνας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις θέσεις των εισακτέων και χωρίς να γνωρίζουμε τη σειρά προτίμησης των σχολών στα μηχανογραφικά των υποψηφίων, η εικόνα των βάσεων αναμένεται να διαμορφωθεί, ανά πεδίο, ως εξής:

* Πρώτο πεδίο. Τα Αρχαία Ελληνικά, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 50% των υποψηφίων αυτών έγραψαν κάτω από τη βάση και μόλις 548 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα από 18 μέχρι 20.

Υπολογίζεται επομένως ότι στις βάσεις 2013 οι νομικές σχολές που είναι η πρώτη επιλογή των υψηλόβαθμων υποψηφίων θα πέσουν από πέρσι γύρω στα 200 μόρια. Η μικρότερη πτώση θα εμφανιστεί στη Νομική Κομοτηνής, καθώς είναι η μόνη σχολή που έχασε φέτος 80 θέσεις εισακτέων. Μεγάλη πτώση, μέχρι 700 μόρια, εκτιμάται ότι θα έχουν τα παιδαγωγικά τμήματα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια γνώριζαν «ημέρες δόξας» λόγω της μεγάλης ζήτησης που είχαν εκτινάξει τις βάσεις τους. Με το πάγωμα των διορισμών και τις επικείμενες απολύσεις, αναρωτιέται κανείς πόσοι υποψήφιοι θα επιλέξουν να γίνουν δάσκαλοι και γιατί.

* Δεύτερο πεδίο. Η Φυσική και τα Μαθηματικά, περισσότερο τα Μαθηματικά όπως αποδείχτηκε τελικά, ευθύνονται για τις χαμηλές βάσεις 2013 που θα διαμορφωθούν στις σχολές του δεύτερου πεδίου. Μέχρι και 900 μόρια κάτω εκτιμάται ότι θα πέσουν οι βάσεις στο Μαθηματικό Αθήνας, που συγκεντρώνει τους περισσότερους υποψηφίους. Μικρότερη πτώση γύρω στα 700 μόρια θα έχουν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας.

* Τρίτο πεδίο. Η μεγάλη μείωση του αριθμού των αριστούχων ευθύνεται για την πτώση των βάσεων 2013 στις ιατρικές σχολές, που είναι η «ναυαρχίδα» του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Μόλις 219 υποψήφιοι έγραψαν φέτος από 19 έως 20, ενώ στην ίδια κλίμακα πέρσι καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός. Ετσι, η Ιατρική Αθήνας εκτιμάται ότι στις βάσεις 2013 θα χάσει μέχρι και 300 μόρια. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η Ιατρική Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ενώ μεγαλύτερη πτώση, μέχρι και 500 μόρια, υπολογίζεται ότι θα έχουν οι Ιατρικές Ιωαννίνων, Κρήτης και Θράκης.

* Τέταρτο πεδίο. Οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε συνάρτηση με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές βάσεις 2013. Εκτός από την «πρώτη» σχολή των Η/Υ, που αναμένεται να πέσει μέχρι 500 μόρια, μεγάλη πτώση θα έχουν και οι σχολές των πολιτικών μηχανικών. Και αυτό γιατί όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές θα είναι φέτος μειωμένη.

Μέχρι 700 μόρια υπολογίζεται ότι θα πέσουν οι βάσεις 2013 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπως και στο τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ. Πτώση τεράστια, μέχρι 1.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα έχει το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

* Πέμπτο πεδίο. Η μεγάλη αποτυχία στις επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Οικονομίας, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, αλλά και στο μάθημα των Μαθηματικών γενικής παιδείας, οδηγεί στη βεβαιότητα ότι όλες οι σχολές του πεδίου θα έχουν θεαματική πτώση των βάσεων 2013. Γύρω στα 500 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πρώτη φορά θα κατεβεί από τα 15.000 μόρια. Το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ θα πέσει γύρω στα 600 μόρια, όπως και το τμήμα Μάρκετιγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ, που θα σταθεί πιο χαμηλά από τα 16.000 μόρια.

Δείτε ποιες είναι οι τελευταίες οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού στο exams.minedu.gov.gr.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.