Ενιαίος φόρος ακινήτων: ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Ποια είναι η ανατροπή της τελευταίας στιγμής στο φόρο ακινήτων ενώ περιμένουν και το επίσημο κείμενο από τον Γιάννη Στουρνάρα;

«Όπως μας τα παρουσίασαν, αλλάζουν όλα τα δεδομένα προς το καλύτερο, αλλά περιμένουμε να αποτυπωθούν και στο χαρτί, για να είμαστε βέβαιοι»! Με τη φράση αυτή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξ εκείνων που έσυραν το χορό των αντιδράσεων απέναντι στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, περιγράφει τη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, μετά τις αλλαγές που συμφώνησαν παρασκηνιακά από χθες, Τετάρτη, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη -σε μυστική συνάντηση συνεργατών των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η φράση αυτή αποτυπώνει μάλιστα το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου παρουσιάστηκαν οι νέες, βελτιωμένες ρυθμίσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι βουλευτές έδειξαν ικανοποιημένοι από τη μείωση του συνολικού στόχου για φόρους ακινήτων από το αρχικό 2,9 δισ. ευρώ στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να ισχύσουν για τα αγροτεμάχια, αφού από το φόρο, με βάση τα τελευταία «σενάρια», προβλέπεται ότι θα βεβαιωθούν έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ αντί 3,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεν αγρότες θα αποφύγουν βάρη 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα επωμιστούν οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με επιδίωξη να πληρώσουν τα περισσότερα οι «έχοντες», ώστε «λίγα να πληρώσουν οι πολλοί».

Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πάντως θα κληθούν να συγκεντρώσουν οι Εφορίες, έως ότου φυσικά ο νέος φόρος αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κίνηση που θέλει χρόνο όμως, καθώς θα πρέπει οι ΟΤΑ να αποσυνδεθούν από τις άλλες επιχορηγήσεις που παίρνουν μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο νέος φόρος ακινήτων, όπως έχει πρώτη επισημάνει η «Ν» (φ. 11.11.2013), θα αποτελεί συνδυασμό του ΕΝΦΑ που δημοσιοποιήθηκε και του ΦΑΠ, αφού θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, όμως θα προσαυξάνεται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, ενώ μελετάται εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο στο ύψος των 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για το ΦΑΠ.

Από την άλλη πλευρά ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να είναι χαμηλοί για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και υψηλότεροι για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Δείτε ποιοι οι ζημιωμένοι από το νέο φόρο ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.