Δώρο από τις ελληνικές τράπεζες: μείωση των επιτοκίων

Ποια είναι η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες; Διαβάστε τι δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης Mario Draghi

Με μία απροσδόκητη απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τραβάει για μία ακόμη φορά – επί ημερών Draghi– τους προβολείς πάνω της. Όχι μόνο αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων σε νέο ιστορικό χαμηλό, αλλά και ο Mario Draghi δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι τα επιτόκια στις τράπεζες θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη διάρκεια. Με την κίνηση αυτή σηματοδοτείται ένας νέος γύρος χαλάρωσης στην Ευρώπη, με ουσιαστικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο γνωστός για τις “εκπλήξεις” του Mario Draghi προσφέρει και πάλι στήριξη στις ευρωτράπεζες, παρά το γεγονός ότι τόσο στην Φρανκφούρτη, όσο και στις Βρυξέλλες άπαντες συμφωνούν ότι τα χειρότερα για την Ευρωζώνη πέρασαν. Τι προσπαθεί να προλάβει ο “Super Mario”;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στόχος του Ιταλού τραπεζίτη είναι να χρησιμοποιήσει ένα από τα τελευταία όπλα στην φαρέτρα του στρώνοντας το δρόμο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Προσφέρει το φθηνότερο χρήμα όλων των εποχών, ενόψει της περαιτέρω απομόχλευσης την οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν τα αυστηρά stress test που θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2014. Με άλλα λόγια, θέλει να ρίξει όσο περισσότερο χρήμα στην αγορά πριν οι 128 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης αναγκαστούν να κλείσουν αισθητά τις στρόφιγγες του δανεισμού, λόγω των κεφαλαιακών αναγκών που αναμένεται να προκύψουν από την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Οι ελληνικές τράπεζες από την πλευρά τους, δέχονται ένα σημαντικό δώρο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν εντελώς από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, ο οποίος είναι σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες πιο ακριβός από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ. “Είναι πολύ σημαντική απόφαση για τις ελληνικές τράπεζες”, δηλώνει στο Capital.gr, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. “Το κόστος χρήματος μειώνεται αισθητά, ενώ είναι και ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια των προθεσμιακών και παράλληλα να υποχωρήσουν και τα επιτόκια για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων”.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και το άνοιγμα της ψαλίδας του περιθωρίου στα επιτόκια, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να “απολαύσουν” και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Έτσι ενισχύονται οι προσπάθειές τους να περάσουν με επιτυχία τα εγχώρια stress test και να αντιμετωπίσουν την άσκηση της ΕΚΤ και της ΕΒΑ με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Σε ότι αφορά το όφελος για τους δανειολήπτες, η μείωση του βασικού επιτοκίου αναμένεται να δώσει άμεσα ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Οι συγκεκριμένοι θα δουν για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια τη δόση τους να μειώνεται.

Εξάλλου, η ΕΚΤ μας έχει κακομάθει να δίνει ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της. Αυτό συνεπάγεται ότι η σημερινή αναπάντεχη χαλάρωση μπορεί να σηματοδοτεί και μια γενικότερη στροφή, η οποία ενδεχομένως να γίνει αισθητή μέσω της χαλάρωσης και των κριτηρίων που θέτει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας. Για παράδειγμα, αν η ΕΚΤ συνεχίσει με την ίδια διάθεση και ορίσει το κατώτατο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν προβάδισμα, καθώς μέχρι σήμερα οι ενέργειες που γίνονται αποσκοπούν στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων πάνω από το 9%.

Τέλος, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει κάτω από το μισό του στόχου της ΕΚΤ και την ανεργία να “τρομάζει” διατηρούμενη στα υψηλότερα επίπεδα από την ίδρυση της Ευρωζώνης, η “ένεση” της ΕΚΤ έχει και έναν ακόμη στόχο: να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη, σε μία στιγμή που, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι ίσως η πιο “λεπτή” για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Διαβάστε πόσο πέφτουν τα επιτόκια των τραπεζών σε δάνεια και καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.