Τραπεζικά δάνεια: οι νέες ρυθμίσεις και το ιρλανδικό μοντέλο

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις των δανείων μετά την υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου;

Ευνοϊκές ρυθμίσεις φαίνεται πως ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τα δάνεια, που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ύστερα από συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της ενεργοποίησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρησης Ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο θα εισαχθεί ένα νέο μοντέλο-πρότυπο ρύθμισης των χρεών, βάσει του ιρλανδικού.

Το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων, αφορά σε μια επίσημη και αντικειμενική λίστα αναγκαίων εξόδων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας. Με βάση την κοστολόγηση αυτής της λίστας, τράπεζα και δανειολήπτες προχωρούν σε συμφωνίες για τη διευθέτηση των οφειλών.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο του ιρλανδικού μοντέλου για τη ρύθμιση των δανείων είναι ο τύπος του “συνεργάσιμου δανειολήπτη”, ο οποίος είναι ειλικρινής και δεν κρύβει στοιχεία από την τράπεζα-δανειστή.

Σύμφωνα με αυτά τα νέα δεδομένα, η τράπεζα οφείλει να εξετάζει λεπτομερώς το φάκελο κάθε δανειολήπτη, ώστε να προχωρά σε άμεση και ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του, ενώ προτείνονται διακανονισμοί, που θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστούν και νέες ρυθμίσεις προς τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Διαβάστε τι λέει ο Άγγελος Φιλιππίδης για τα δάνεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.