Πολυνομοσχέδιο: ποιες αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητα. Αναλυτικός πίνακας

Ποιες αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο; Τι πρόκειται να αλλάξει μετά την υπερψήφισή του;

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο πέρασε οριακά το βράδυ της Κυριακής 30 Μαρτίου, φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη δόση των 10,5 διεσεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόκειται να μπουν σε τάξη όλα εκείνα, που αφορούν στη φορολογία ακινήτων, αυτοκινήτων και προστίμων από την εφορία.

Από την άλλη πλευρά, το πολυνομοσχέδιο φέρνει ριζικές αλλαγές σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα αλλά και στα μέχρι τώρα ισχύοντα δεδομένα για τα επιδόματα ανεργίας και τις αποζημιώσεις απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Πιο αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές, που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι:

Κοινωνικό Μέρισμα: Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πρόκειται να διανεμηθούν 525 εκατομμύρια ευρώ σε ένστολους, οικονομικά αδύναμους και μακροχρόνια ανέργους, άστεγους αλλά και ανασφάλιστους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια θα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ για άγαμους μέχρι 10.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Επίσης, μέσω του πολυνομοσχεδίου το εφάπαξ επίδομα θα μείνει αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο Δημόσιο.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να υπάρξει μείωση των προστίμων της εφορίας, που σε πολλές περιπτώσεις θα αγγίζει και το 80%, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία, με πλαφόν ανώτατου προστίμου τα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο στην περίπτωση μη έκδοσης στοιχείων.

Ως προς τις τράπεζες, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μερικό κούρεμα μη εξασφαλισμένων ομολογιών και προβληματικών δανείων, με όρους που καθορίζονται στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η αύξηση κεφαλαίου καλύπτεται πρώτα από όλα από ιδιώτες, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενης κάλυψης μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Για το μείζον θέμα των κατασχέσεων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως δεν θα υπάρξουν κατασχέσεις κινητών και ακινήτων για χρέη έως και 500 ευρώ, ενώ όσον αφορά στις συντάξεις, το ακατάσχετο κυμαίνεται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ.

Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν σε ΦΠΑ και σε φόρους ακινήτων και ΙΧ, περιλαμβάνουν αλλαγές και φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες κινητών και ακινήτων.

Για τα βασικά προϊόντα, όπως το γάλα και το ψωμί, το πολυνομοσχέδιο ορίζει πως το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Ο όρος «φρέσκο γάλα», επιτρέπεται μόνον προαιρετικά, ενώ το ψωμί θα πωλείται σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και η τιμή του εξαρτάται πλέον από το πόσο θα ζυγίζει.

Τέλος, ως προς τα φάρμακα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ αλλά και του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για τις εξι ημέρες της εβδομάδος.

Διαβάστε ποιος ο τσακωμός Βενιζέλου-Παπανδρέου για το πολυνομοσχέδιο και τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ιδιοκτήτες ΙΧ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.