Τρία ταμεία για όλους τους ασφαλισμένους: σαρωτικές μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα

Ποιες οι σαρωτικές αλλαγές, που φέρνουν τα τρία υπερ-ταμεία ασφάλισης; Τι αλλάζει σε συντάξεις και επιδόματα;

Νέες σαρωτικές αλλαγές περιμένουν τους φορολογούμενους, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως και τον Ιανουάριο του 2015 και προβλέπουν την ύπαρξη 3 υπερ-ταμείων ασφάλισης, στα οποία θα ενταχθούν στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι.

Η νέα κατάσταση με τα τρία ταμεία ασφάλισης ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα, ενώ η κατάργηση των κοινωνικών πόρων φάνηκε πως άνοιξε το δρόμο για πρόσθετα μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που φέρνει η ενοποίηση των ταμείων ασφάλισης είναι οι εξής:

Μείωση επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (το Ταμείο των μισθωτών) την 1η Ιουλίου. Σε πρώτη φάση οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι περίπου 8% (δηλαδή η μέση σύνταξη να διαμορφωθεί στα 170 ευρώ).

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά μία μονάδα οι εργατικές εισφορές.

“Μαχαίρι” στα μερίσματα όσων Ταμείων έχουν οικονομικά προβλήματα, εξέλιξη που σε πρώτη φάση αναμένεται να επηρεάσει τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.

Μείωση επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικό κενό.

Μείωση εφάπαξ σε όσα ταμεία πρόνοιας έχουν ελλείμματα.

Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλή σύνταξη.

Όπως αποκάλυψε το Έθνος, τα τρία νέα ταμεία ασφάλισης θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης και οι αλλαγές θα κλειδώσουν μέσα στο έτος. Σε πρώτο επίπεδο θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα ταμεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Διαβάστε τι αλλάζει στο ασφαλιστικό το 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.