Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός: πόσα ρίχτερ βλέπουν

Ποιες οι τρομακτικές προβλέψεις για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη;

Ο επόμενος μεγάλος σεισμός ενδέχεται να γίνει στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμούν επιστήμονες από το διάσημο MIT αλλά και την Τουρκία, ύστερα από τις μετρήσεις των μετατοπίσεων του εδάφους την τελευταία 20ετία.

Οι ισχυρισμοί των ερευνητών δημοσιεύονται σε μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters, ενώ επιβεβαιώνονται οι υποψίες σεισμολόγων, που θέλουν την Κωνσταντινούπολη να είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από τα Νέα, οι ερευνητές ανέλυσαν καταγραφές από 100 δέκτες GPS που μετρούν τις μετατοπίσεις του ρήγματος τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η μέτρηση της μετατόπισης του βυθού είναι τεχνικά δύσκολη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα.

Διευκρινίζεται πως το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας είναι το όριο, που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής.

Η ανάλυση έδειξε πως ο βυθός στη θάλασσα του Μαρμαρά, στα Πριγκιποννήσια, δεν έχει μετατοπιστεί όσο θα έπρεπε, ύστερα από τον τελευταίο σεισμό που εκδηλώθηκε πριν από 250 χρόνια.

Συγκεκριμένα, «ο βυθός θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 έως 3,0 μέτρα, κάτι που δεν έχει συμβεί, καθώς τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν “κολλήσει” και συσσωρεύουν τάση».

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η συσσωρευμένη ενέργεια ενδεχομένως να εκτονωθεί με μικρούς ασθενείς σεισμούς ή με έναν ισχυρό σεισμό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 Ρίχτερ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ένας τέτοιος σεισμός, που θα μετατόπιζε το έδαφος έως και 3 μέτρα, θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.