Σεισμός τώρα: Εφιαλτική πρόβλεψη Παπαδόπουλου. Ποια πόλη στο «μάτι» πολλών Ρίχτερ

Σεισμός ΤΩΡΑ: Μεγάλη ανησυχία για επερχόμενο σεισμό στη Θεσσαλονίκη έφερε μια ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα», αναφορικά με την ανάρτηση που πραγματοποίησε στα social media, και αναφέρεται σε σεισμό που περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σεισμοί στη Βόρεια Ελλάδα επαναλαμβάνονται κάθε 35 με 35 χρόνια και πλέον έχουν περάσει περίπου 45 χρόνια από εκείνον του 1978.

«Η στατιστική δεν είναι αριθμολαγνία, γι αυτό και προβληματιζόμαστε και λέμε “πότε θα επαναληφθεί ο επόμενος σεισμός”», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το λέμε για να χτυπήσει ένα καμπανάκι. Έχετε την εντύπωση ότι όλα γίνοντα σωστά στην αντισεισμική πολιτική της χώρας;

Βοηθάει στο να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε τα μέτρα που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος”.

Αργά ή γρήγορα οι ισχυροί σεισμοί θα γίνουν, είτε στη συγκεκριμένη περιοχή, είτε σε άλλη περιοχή της χώρας και κατά συνέπεια θα πρέπει να εφαρμόζονται όσα λέει το σχέδιο “Εγκέλαδος”», εξήγησε αναφορικά με τον λόγο που μίλησε για αυτόν τον προβληματισμό του.

Σεισμός ΤΩΡΑ: Αυτές είναι οι 6 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας – Φόβοι για πολλά Ρίχτερ

Η Ελλάδα χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ και άπαντες φοβούνται το ενδεχόμενο ενός μεγάλο σεισμού.

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη, πέρα από τον φόβο που προκάλεσε εγείρει την ανησυχία των επιστημόνων, που επισημαίνουν την ασυνήθιστη ακολουθία, καθώς μέσα σε περίπου επτά μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις πολύ ισχυρές δονήσεις του ίδιου περίπου μεγέθους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:

Ιόνιο
Κορινθιακός κόλπος
Θήβα
Κρήτη
Δωδεκάνησα και
Βόρειο Αιγαίο.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Ενώ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως, βάσει στατιστικής, δεν αναμένεται ένας νέος ισχυρός τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν πως ο σεισμός δεν ακολουθεί την λογική.

Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:

6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.
Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο – το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο – εντούτοις πρόκειται για φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, άλλωστε, κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (σ.σ. βάσει στατιστικής) το φαινόμενο» να συμβεί και πέμπτος σεισμός κοντά ή πάνω από αυτό το μέγεθος, σχολιάζει σχετικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.