Πετρέλαιο: πώς η πτώση του βοηθά την ελληνική οικονομία. Το “παράδοξο” σχέδιο

Πώς η πτώση του πετρελαίου ευνοεί την ελληνική οικονομία;

Συνεχόμενη και καθοδική πορεία έχει πλέον το πετρέλαιο, με την πτώση του να προκαλεί ερωτηματικά.

Η απότομη πτώση του πετρελαίου, ωστόσο, έχει προκαλέσει – κατά κάποιον παράδοξο τρόπο – θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

Δείτε τους αριθμούς, που δείχνουν τη θετική επίδραση της πτώσης του πετρελαίου στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το newmoney.gr:

Στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης και πτώση των τιμών στα επίπεδα του 2010, έχοντας και δημοσιονομικό όφελος. Στο εννεάμηνο 2014 τα έσοδα από τον ΕΦΚ ανήλθαν στα 3,018 δισ. ευρώ, έναντι 2,946 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, με τον Σεπτέμβριο να συγκεντρώνει 333 εκατ. ευρώ, έναντι 175 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Θετικός αντίκτυπος θα είναι και στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με μία καθυστέρηση τριών μηνών, καθώς οι τιμές είναι συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom, που είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ.

Θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και μαζί με αυτό και το συνολικό κόστος παραγωγής, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη οικονομία της ΕΕ που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση σε πετρέλαιο.

Η πτώση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1%

Για κάθε πτώση 10 δολαρίων στη τιμή του αργού το αμερικανικό ΑΕΠ επωφελείται κατά 0,2%, ενώ ο κάθε οδηγός στις ΗΠΑ εξοικονομεί περί 120 δολάρια το χρόνο για κάθε 10 σεντ πτώσης ανά λίτρο στο καύσιμο κίνησης.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν μπορεί να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς της σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από το 85 δολάρια, καθώς το 75% των εσόδων της προέρχονται από την Ενέργεια. Για την ιστορία, πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η κατάσταση θυμίζει το διάστημα μεταξύ 1985 και 1989, όπου η μεγάλη μείωση συνέβαλε στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν λόγο για μπαράζ υποβάθμισης της Ρωσίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα, χρειάζεται διπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου, προκειμένου να αποφύγει μια σοβαρή ύφεση.

Πτώση κατά 10 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου μεταφέρει το αντίστοιχο του 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ από τους πετρελαιοπαραγωγούς στους καταναλωτές πετρελαίου

Μια πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες κατά 0,2% ώς 0,3%

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια πτώση της τιμής του πετρελαίου της τάξης του 20% μπορεί να δώσει ώθηση 0,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Στην Ευρώπη, για το επόμενο έτος, αν η τιμή του πετρελαίου είναι 90 δολάρια, υψηλότερη της υφιστάμενης, σημαίνει μείωση του κόστους των εισαγωγών υδρογονανθράκων και λιθάνθρακα στα 425 δισ. δολάρια από 500 εκατ. Πέρσι.

Έρευνα του CBSNews.com υπολογίζει ότι το συνολικό όφελος για την παγκόσμια οικονομία είναι στα 2,8 δισ. δολάρια την ημέρα, βάσει της κατανάλωσης πετρελαίου που ανέρχεται παγκοσμίως στα 91 εκατ. βαρέλι την ημέρα και η τιμή στα 83 δολάρια το βαρέλι. Ωφελεί καταναλωτές, ναυτιλιακές και αερομεταφορές. Αντίθετα, τόσο θα είναι το ποσό των ζημιών πετρελαιοπαραγωγούς.

H Citigroup εκτιμά ότι οι ισχύουσες τιμές πετρελαίου θα “ρίξουν” στην παγκόσμια οικονομία το ποσό των 1,1 τρισ. δολάρια, καθώς όχι μόνο θα υπάρξει περισσότερη κατανάλωση, αλλά και επειδή θα φέρει ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα, εμπορεύματα και μέταλλα.

Διαβάστε γιατί έπεσε τόσο απότομα και γρήγορα η τιμή πετρελαίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.