Τάφος της Αμφίπολης: έχουν ανασκαφεί μόνο 25 μέτρα, τι κρύβεται στα υπόλοιπα 133

Τι κρύβεται τελικά στον τάφο της Αμφίπολης;

Δεν φαίνεται “έτοιμος” να δώσει ακόμη τις πολυπόθητες απαντήσεις ο τάφος της Αμφίπολης, αφού οι αρχαιολόγοι, που διενεργούν ανασκαφές στον τύμβο Καστά δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μέχρι ώρας από τις ανασκαφές, έχει προκύψει πως έχουν ανασκαφεί περίπου 25 μέτρα του τάφου της Αμφίπολης, ενώ μένουν ακόμη 133.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, για το περιεχόμενο του τάφου της Αμφίπολης είναι πολλά!

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι τι συμβαίνει στο βάθος του λόφου. Η διάμετρός του είναι 158,4 μέτρα και η ανασκαφή καλύπτει μετά βίας τα 25 μέτρα σε ευθεία γραμμή. Στα υπόλοιπα 133 μέτρα τι κρύβεται; Είναι δυνατόν να τελείωνε η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο όπως δήλωναν πολλοί αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ;

Το δεύτερο έχει να κάνει με την χρονολόγηση της σφράγισης του μνημείου της Αμφίπολης.

Χαρακτηριστικά το ΥΠΠΟΑ δηλώνει “Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη”.

Διαβάστε τι συμβαίνει με τον υπόγειο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.