ΣτΕ: σε ποιες σχολές βάζει μπλόκο στις μετεγγραφές φοιτητών

Γιατί και σε ποιες σχολές το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει τις μετεγγραφές φοιτητών;

Προσωρινό μπλόκο στις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ βάζει ουσιαστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος αποδεχόμενος σχετικό αίτημα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τα τμήματα αρχιτεκτόνων.

Η απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι το Φεβρουάριο, όμως αυτό πρακτικά σημαίνει χάσιμο εξαμήνου.

Επίσης είναι προφανές ότι επειδή ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν κάνει όλα τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ότι το μέτρο (σε περίπτωση προσφυγής) είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και σε αυτά.

ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Η προσωρινή διαταγή αφορά αρχικά τις μεταγραφές φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον κ. Ρίζο προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταγραφών. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας).

Ο κ. Ρίζος «παγώνει» δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α)«την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».

Οι προσφεύγοντες (σχολές και καθηγητές) υποστηρίζουν ότι όσο οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.

Η προσφυγή των ΑΕΙ, κ.λπ. θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκο.

Διαβάστε χρήσιμες οδηγίες για τις μετεγγραφές φοιτητών 2014-2015 και ποιες σχολές θα γεμίσουν με τις μετεγγραφές φοιτητών 2014-2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.