Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου: Δεν περνάει το ασφαλιστικό – Πέφτει η Κυβέρνηση

Ποια η νέα πρόταση για το ασφαλιστικό; Γιατί ενδέχεται να πέσει η κυβέρνηση;

Ραγδαίες προμηνύονται -για ακόμα μία φορά- οι πολιτικές εξελίξεις για το ασφαλιστικό.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι βουλευτές της περιφέρειας έχουν προειδοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο ότι το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένα των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Δημοκρατία, μπορεί να μην το λένε δημοσίως, αλλά σε «κλειστές» συναντήσεις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, της Real News επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αρνητικός στα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Όποιος βουλευτής της πλειοψηφίας θέλει, ας καταψηφίσει τα μέτρα, ας αναλάβει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση και να επαναφέρει τον μητσοτακισμό» είναι η θέση που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός θα δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Σε αγώνα ράλλυ έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να αποδεχθούν την πρόταση για το ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επιστημονικούς φορείς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός θα καταθέσει -με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης– νέα βελτιωμένη πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει σταδιακό διπλασιασμό των εισφορών τους σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Μάλιστα, σε πρώτη φάση, η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί τους δικηγόρους.

Ειδικά για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μετρούν το δημοσιονομικό κόστος του ενδεχόμενου να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και των 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).

Ως εδώ καλά. Τι γίνεται όμως με τους δανειστές; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Θεσμοί επισήμως δεν έχουν αποφανθεί για το ασφαλιστικό, ωστόσο, αυτο που διαρρέεται ότι έχει σοβαρές ελλείψεις.

Η ατάκα «ζητήσαμε αγελάδα, μας δώσατε γάτα» είναι χαρακτηριστικά, αν και επισήμως δεν την ενστερνίζεται το ΔΝΤ. Άρα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα ασφαλιστικό με τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο οι Θεσμοί φαίνεται πως απορρίπτουν.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Διαβάστε γιατί δε θα ψηφίσει το ασφαλιστικό ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ποιες κρυφές αλλαγές εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη πριν τα 67.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.