Ηλεκτρονική Αθηνών, πτώχευση: Τα… νταβατζιλίκια στους εργαζόμενους και η επόμενη ημέρα

Πώς η Ηλεκτρονική Αθηνών οδηγήθηκε στην πτώχευση;

Μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιήθηκε από το 1950, λαμβάνοντας την έως σήμερα νομική της υπόσταση το 1989, η Ηλεκτρονική Αθηνών, αποτελεί το νέο «θύμα» της επταετούς κρίσης που στάθηκε ικανή να διαγράψει στο διάβα της πολλά και μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

Το οριστικό κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τις δυσκολίες της αγοράς και τον ανταγωνισμό των εταιρειών, κυρίως των πολυεθνικών.

Η διοίκηση της εταιρείας αλλά και πολλοί σχολιαστές, μετά την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις των capital controls. Όμως η πλήρης αλήθεια είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης η Ηλεκτρονική βρισκόταν σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια. Μάλιστα από το 2014 η διοίκηση της εταιρείας είχε απαιτήσει από τους εργαζόμενους να δώσουν μέρος του μισθού τους για την επιβίωση της «Ηλεκτρονικής». Λόγω των αδιεξόδων και των υψηλών υποχρεώσεων που είχε η εταιρεία, στις οποίες δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ξεκίνησε τον περιορισμό του δίκτυου της με στόχο της ενίσχυση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Ηλεκτρονικής Αθηνών (30/6/2014-30/6/2015), είχε επιπλέον μείωση τζίρου σε 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 88 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Το πλάνο για τη διάσωση της εταιρείας που είχαν αποφασίσει από τον Απρίλιο του 2015 οι τράπεζες, σε συνεργασία με τους προμηθευτές της εταιρείες και τους μετόχους, έπεσε στο κενό και έτσι η εταιρεία οδηγήθηκε στο κλείσιμο.

Σε μια αγορά που έφθασε το 2007 σε αξία τα 3,2 δις. για να κινείται την τελευταία τριετία στα 1,7 δις. ευρώ, οι μνηστήρες την τελευταία δεκαπενταετία ήταν πολύ και αρκετοί οι διάττοντες αστέρες. Κωτσόβολος, Ράδιο Κορασίδης, One Way, FNAC, Electronet, Ηλεκτρονική Αθηνών, Clevernet, Zachs, Πλαίσιο Computers, Multirama, Media Markt Γερμανός και Public είναι ορισμένες από τις ονομασίες που συναντούσε κανείς στις επιγραφές των καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις αρχές του 2000.

Ο ερχομός της κρίσης εξάλειψε αλυσίδες όπως η One Way, η Clevernet, η Zachs, αλλά και ξένα ονόματα όπως η FNAC. Επίσης, η βρετανική Dixons, η οποία ελέγχει την Κωτσόβολος, προσπάθησε αλλά απέτυχε να δημιουργήσει μία δεύτερη αλυσίδα, την Electroworld, όπως απέτυχε και η αντίστοιχη προσπάθεια της γερμανικής Media – Saturn να έχει και αυτή δεύτερο brand στην Ελλάδα, το Saturn, πέραν αυτού της Media Markt.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αλλάζει εκ νέου το χάρτη του λιανεμπορίου και ειδικά της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μετατρέποντας την σε μια αγορά για λίγους με τους πολυεθνικούς ομίλους να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας αλλά και να έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού καθώς απολαμβάνουν της στήριξης των μητρικών εταιρειών. Αντέχουν δε να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Media Markt η οποία λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε σε πτώχευση την Ηλεκτρονική Αθηνών, «η ύφεση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια, η μείωση των επενδύσεων στη χώρα μας, η αύξηση της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα την πώληση ηλεκτρικών συσκευών και έχει οδηγήσει στην κάθετη πτώση του τζίρου και των εσόδων της, ενώ πλέον σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας των αναλυτικά εκτιθέμενων στην έκθεση οικονομικών της υποχρεώσεων. Με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά ζητά να κηρυχθεί σε πτώχευση, καθώς υφίστανται περιουσιακά στοιχεία επαρκή για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας».

Η αίτηση πτώχευσης της Ηλεκτρονικής Αθηνών κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς η πορεία της εταιρείας την τελευταία πενταετία ήταν σταθερά πτωτική.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης μέχρι το 2009 οι ισολογισμοί της εταιρείας ήταν κερδοφόροι με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Όμως το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής ύφεσης επηρεάστηκε καταφανώς αρνητικά, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του τζίρου και των εσόδων.

Έτσι, όπως τονίζεται, το ταμείο έμεινε χωρίς ρευστότητα και η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Δεν υπάρχει δε καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης καθώς οι συνεργαζόμενοι οίκοι και δη εκείνοι του εξωτερικού προέβησαν σε αιτήματα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών και σε καταγγελίες των συμβάσεων μας με επιπλέον αποτέλεσμα να μην μας προμηθεύουν με εμπόρευμα».

«Τα ράφια και οι αποθήκες αδειάζουν και οι προμηθευτές είναι εξαγριωμένοι λόγω της αδυναμίας μας να εξυπηρετήσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας. Οι τράπεζες στις οποίες στραφήκαμε για παροχή στοιχειώδους ρευστότητας όπως κάναμε και στο παρελθόν όχι μόνον δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρώ μέσω των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει αλλά ταυτόχρονα παρακρατούν το προϊόν από τις εισπράξεις με προγράμματα δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών που στραγγαλίζουν ακόμη και την πενιχρή ρευστότητα που υπήρχε».

Το πρωί της Πέμπτης επικράτησε ένταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον ΕΒΕΑ ο ιδιοκτήτης της Ηλεκτρονικής Αθηνών Ιωάννης Στρούτσης. Οι εργαζόμενοι μπήκαν στην αίθουσα και ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με αποτέλεσμα η συνέντευξη Τύπου να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Οι 450 εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υποκατάστημα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο Περιστέρι, ζητώντας τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην προσπάθεια τους να βρουν νέα δουλειά.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου. Η τριμερής συνάντηση (υπουργείο – εργαζόμενοι – διοίκηση) είχε προγραμματιστεί από τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν το κλείσιμο της εταιρείας, με στόχο την αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης και η προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι παίχτηκε ένα «βρόμικο παιχνίδι» από την εταιρεία, που προχώρησε στην πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντάς τους στον αέρα.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν προσήλθε ποτέ στη συνάντηση αν και είχε κληθεί. Ως αντίδραση οι εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου απαιτώντας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Ιωάννη Στρούτση να τους ενημερώσει σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους. Λόγω της έντασης που σημειώθηκε η συνέντευξη Τύπου διακόπηκε. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τον λόγο κατηγορώντας τη διοίκηση πως προχώρησε σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο της εταιρείας χωρίς να έχουν ενημερωθεί και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των εργαζομένων ενεργοποιώντας προγράμματα που έχει στη διάθεσή του -όπως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης-, και καλεί τους εργαζόμενους «να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους ιδίως δε τις αποζημιώσεις».

Διαβάστε πώς οδηγήθηκε η Ηλεκτρνική Αθηνών στην πτώχευση και τι θα γίνει με τους 450 εργαζόμενους στην Ηλεκτρονική Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.