Lamda development: Ποιος μεγιστάνας πίσω από Ελληνικό, Mall, Golden Hall, Φλοίσβο

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη Lamda development που αγόρασε τελικά το Ελληνικό;

Ποιος μεγιστάνας κρύβεται πίσω από τη συμφωνία για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Lamda Development;

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ».

Το Μνημόνιο Συναντίληψης με τη Lamda development αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας.

Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ.

Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη Lamda development

Η Lamda Development ανήκει στον όμιλο Λάτση τον οποίο διαχειρίζεται ο Σπύρος Λάτσης.

Ο Σπύρος Λάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου 1946 και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Ερριέτας Τσουκαλά.

Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν απο εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε τo EFG Group έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά Private Banking στην Ελβετία.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes τον Μάρτιο του 2015 ήταν στην 48η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 11.4 δισεκατομμύρια δολάρια, όντας ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο.[1].

Ο Σπύρος Λάτσης είναι παντρεμένος με την Ντόροθι Μπράντλεϊ και έχει δύο παιδιά. Διαμένει μόνιμα στην Γενεύη της Ελβετίας.

Στις επιχειρήσεις του Ομίλου Λάτση ανοίκουν οι EFG International, με έδρα τη Ζυρίχη, Lamda development, με έδρα την Αθήνα και Paneuropean Oil and Industrial Holdings, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σπύρος Λάτσης είχε «ξαμολήσει» λυτούς και δεμένους, προκειμένου να έρθει σε… στενή επαφή με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να φτιάξει κλίμα μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «πάγος έχει ήδη σπάσει» σε αλλεπάλληλες «συναντήσεις γνωριμίας» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και επιτελών της Lamda development, που έχουν πραγματοποιηθεί σε… γνωστά και μη εξαιρετέα καφέ του Κολωνακίου.

Ο Λάτσης θεωρεί ότι όπως ακριβώς κατόρθωσε να… βγει λάδι από το τραπεζικό σκάνδαλο μεγατόνων της Eurobank, φεσώνοντας 13,3 δισ. τον ελληνικό λαό και καταφέρνοντας να γίνει «αφεντικό» στην Εθνική Τράπεζα με τα λεφτά μας, μπορεί να πράξει το ίδιο και σήμερα.

Αποκαλυπτική για τα «πάρε – δώσε» κυβέρνησης – Λάτση είναι η – καθόλου τυχαία – ερώτηση που κατέθεσαν στα τέλη Νοεμβρίου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν η κυβέρνηση να διατυπώσει σαφώς τη θέση της για το «…αν θεωρεί νόμιμη τη διαδικασία του διαγωνισμού και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Lamda Development και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Εάν όχι, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και απονομή ευθυνών σε τυχόν παρανομήσαντες;».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, και τα δυο πορίσματα των δυο πραγματογνωμόνων που όρισε ο εισαγγελικός λειτουργός μιλούν για παραχώρηση με τίμημα έως και 3 φορές μικρότερο από την πραγματική αξία της έκτασης, αφού οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι η παραχώρηση έπρεπε να γίνει προς περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι προς 915 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στελέχη της Lamda development γνωρίζουν καλά πως εάν ασκηθεί δίωξη στα πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, θα βρεθούν εκ των πραγμάτων εντός του κάδρου και δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τη θέση τους για άμεση προώθηση της παραχώρησης, ούτε θα μπορούν να διατείνονται ότι πρόκειται για μια επένδυση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.