Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – Ετοιμάζει κανόνι: Διώξεις και κρίσιμες ώρες

Ποιες οι κρίσιμες ώρες της Ελληνικής Βιομηχανίας ΖάχαρηςΕΒΖ;

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ωστόσο… νερό φαίνεται ότι μπαίνει έστω και με βραδύς ρυθμούς στο αυλάκι.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σειρά ζητημάτων που «λιμνάζουν» και δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό σε εργαζομένους και τευτλοκαλλιεργητές της ΕΒΖ-Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον και την πορεία της βιομηχανίας, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων της βιομηχανίας Χριστόδουλος Βαρκάκης, «ανήσυχος και συγκρατημένα θετικός».

Ο επικεφαλής των τευτλοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, επανέλαβε την «απόγνωση» στην οποία βρίσκονται, λόγω της μη πληρωμής τους και μας επισήμανε ότι, «αν δεν μας εξοφλήσουν στο επόμενο διάστημα, απλώς το 2017 στη χώρα δεν θα σπαρούν τεύτλα».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος σπάρθηκαν περί τα 60.000 στρέμματα με τεύτλα.

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο Χρήστος Ρώσσιος, την προσεχή Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, στις 10 το πρωί, θα γίνει διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και πρόκειται να παρουσιαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο που πρότεινε η πιστώτρια τράπεζα για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΕΒΖ, το οποίο θα γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους της και θα κατατεθεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

«Με την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου δεν βλέπω το λόγο να μην προχωρήσει στην εκταμίευση των 5 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς εντός της επόμενης εβδομάδας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, προσθέτοντας «όπως γίνεται αντιληπτό, θα αποπληρωθούν και οι τευτλοκαλλιεργητές, που το προηγούμενο διάστημα έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ».

Το επόμενο βήμα, μετά το διοικητικό συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας, θα είναι την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 να γίνει νέα συνάντηση της διοίκησης της ΕΒΖ, εκπροσώπου των εργαζομένων της εταιρείας και εκπροσώπου του ΟΜΕΔ, προκειμένου να συζητηθεί ουσιαστικά η προσφυγή που κατατέθηκε για μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους της βιομηχανίας, σε ποσοστό άνω του 35%.Στην σημερινή τριμερή τους συνάντηση, οι συμμετέχοντες δεν κατέληξαν πουθενά «ανανεώνοντας» το ραντεβού τους για την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Πάντως, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των εργαζομένων της εταιρείας Χριστόδουλος Βαρκάκης, επισήμανε ότι ήδη από το περασμένο μήνα η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών τους σε ποσοστό άνω του 35% και με «δεδομένο ότι αυτή η πράξη υποδηλεί μονομερή, βλαπτική κίνηση, έχουμε ήδη ενημερώσει τις επιθεωρήσεις εργασίας στις κατά τόπους περιοχές όπου λειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες».

Δίωξη σε 7 πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες της φαίνεται ότι προκάλεσαν την ζημιά στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το διάστημα 2007-2015, η οποία υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές, αποδίδοντας ποινικές ευθύνες σε πρώην στελέχη της επιχείρησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας έρευνας, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε κακουργηματική δίωξη εναντίον επτά στελεχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εκείνης της περιόδου, όπως επίσης εναντίον τριών επιχειρηματιών που κατά το ίδιο διάστημα είχαν συναλλαγές με την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία.

Ειδικότερα, ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της. Η αναφορά στηρίχθηκε στα ευρήματα ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ανεξάρτητη εταιρία με εντολή της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.

Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρίες που βρέθηκαν στο «κάδρο», παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.
Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

Διαβάστε τι κρύβεται πίσω από το κανόνι της ELFE και τον Λαυρεντιάδη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.