Εκλογές ΗΠΑ: Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις: «Κατά 90% νικάει…»

Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Με τις κάλπες να έχουν ανοίξει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ των ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project.

Οι πιθανότητες νίκης της είναι περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν του Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Οποιαδήποτε ήττα του σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σχεδόν βέβαια σε νίκη της Κλίντον. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία της Αριζόνα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται, και να ελπίσει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Έβαν Μακ Μόλιν δεν θα κερδίσει άλλο ένα προπύργιο των ρεπουμπλικανών, την Γιούτα.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ χρειάζεται επίσης περισσότερους λευκούς ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, χαμηλότερη προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, και μια χαμηλότερη αύξηση ισπανόφωνων ψηφοφόρων από αυτήν που προβλέπεται, σύμφωνα με την ανάλυση.

Οι πρώτες τάσεις και εκτιμήσεις

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις εκλογές στις ΗΠΑ, καταγράφονται οι πρώτες τάσεις και εκτιμήσεις, από τα διεθνή ΜΜΕ, που δείχνουν πόσο αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα.

Οι θετικές ενδείξεις για την Χίλαρι Κλίντον

Η ψήφος των Ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην Κλίντον στις δυτικές πολιτείες.
Στη Νεβάντα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%.
Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς, ενώ η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι μειωμένη. Το μερίδιο της λευκής ψήφου έχει μειωθεί από το 77% στο 75%.
Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες.Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα.
Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Οι θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ

Ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα.
Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των μαύρων αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012, ενώ η λευκή ψήφος έχει αυξηθεί.

Ποιες πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι προεδρικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται στις λεγόμενες swing states, τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, που λόγω πληθυσμού και αριθμού ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όλα κρίνονται σε Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χάμσιρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ψηφίσει ήδη 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι!. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη σε κάπου αλλού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.