Διάγγελμα Τσίπρα: Κοινωνική αναδιανομή εσόδων, 13η σύνταξη – Τι, πόσα παίρνουν και ποιοι [video]

Τι μέτρα από το πλεόνασμα του 2016 ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας; Ποιοι οι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης;

Τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους και μέτρα στήριξης των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μία παλαιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους το έχουν ανάγκη”, είπε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας την άμεση διανομή εν όψει εορτών του ποσού των 617 εκ ευρώ σε ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 850 ευρώ.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Η διανομή θα γίνει αντισυμμετρικά από κάτω προς τα πάνω , δηλαδή οι δικαιούχοι των μικρότερων συντάξεων θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση που για αρκετές χιλιάδες θα είναι πολλαπλάσια από τη σύνταξη τους, ενώ το κατώτατο ποσό ενίσχυσης που θα λάβει κανείς θα είναι 300 ευρώ.

Τη συμφωνία με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα υπεραπιστούμε την κοινωνική συνοχή και στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μέτρα στήριξης των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας την αναστολή για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά.

“Είμαστε υποχρεωμένοι από τη συμφωνία να εφαρμόσουμε την εξίσωση του ΦΠΑ και θα την εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας στα νησιά σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν για “ξεπάγωμα” του Δουβλίνου, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή σταμάτησαν οι ροές προς την Ευρώπη και τονίζοντας ότι επομένως η Ευρώπη χρωστά χάρη στα ελληνικά νησιά και τους νησιώτες και πως η ελληνική πολιτεία θα τους στηρίξει.

Ο πρωθυπουργός ενέταξε τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσο η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα με πρώτο βήμα οπως υποστήριξε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

“Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα, στο μυαλό μας έχουμε πάντα την αποκατάσταση των αδικιών και τη στήριξη των αδύναμων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης έχουν πρώτοι δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και θέλοντας να δώσει μία εικόνα προοπτικής, τόνισε: “Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός μαραθωνίου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί.”

Υποσχέθηκε εξάλλου ότι όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και η χώρα θα ανακάμπτει, θα είναι ευρύτερη και ουσιαστικότερη η κοινωνική αναδιανομή.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε μάλιστα τη δυνατότητα διανομής των 617 εκ ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους όχι μόνο στην υπεραπόδοση των εσόδων, αλλά και στο γεγονός ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναθεωρήθηκε με την τελευταία συμφωνία και έγινε ρεαλιστικός εν αντιθέσει με τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

“Η συμφωνία περιελάμβανε εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τον επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία ήταν δεσμευμένη η χώρα. Έτσι για το 2016 μειώθηκε από 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο 0,5%. Στόχος ρεαλιστικός και όπως είναι γνωστό με την υπεραπόδοση των εσόδων υπερακαλύφθηκε στο διπλάσιο”, σημείωσε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.