Οκτώ “αποστάτες” βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιους παίρνει ο Τσίπρας για να διασωθεί

Ποιοι είναι οι “αποστάτες” βουλευτές που στοχεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να διασωθούν σε περίπτωση που τους αδειάσει ο Καμμένος;

Η Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ ανέδειξε τα… υπόγεια ρεύματα που υπήρχαν σε όλα τα κόμματα του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Η χρήση του όρου «Μακεδονία» έφερε στην πρώτη γραμμή του δημόσιου λόγου παλιές πατριωτικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα να ταραχθεί η πολιτική νηνεμία και να κινδυνεύει τα μέγιστα η συνοχή πολλών κομματικών σχηματισμών.

Επιπλέον, δε, η δεύτερη συμφωνία, εκείνη του Eurogroup της 23ης Ιουνίου, προσέθεσε επιχειρήματα στη«φαρέτρα» εκείνων που για διάφορους λόγους αντιπολιτεύονται την παρούσα κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ, εταίρος της κυβέρνησης, λόγω παλαιοτέρων δεσμεύσεων περί «μη χρήσεως του όρου “Μακεδονία” κι επ’ουδενί λόγω», έγιναν αυτομάτως πολιτικός στόχος. Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη, η παραίτηση της εκπροσώπου Τύπου Μανταλένας Παπαδοπούλου καθώς και οι παραιτήσεις κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια, σε απόλυτη συγχορδία με δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων, ενέπνευσαν πολλά σενάρια περί αναμενόμενων κι άλλων ανεξαρτητοποιήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα στερούσαν τη δεδηλωμένη από την κυβέρνηση και αναπόφευκτα θα οδηγούσαν στη μοιραία πτώση της…

Τα ως άνω αναφερθέντα –επειδή τυγχάνουν να συμβαίνουν ή να συμβούν κατά τον, μοιραίο στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, μήνα Ιούλιο–, εξάπτουν πολλών τη φαντασία και διερωτώνται αν κατά τον μήνα Ιούλιο θα συμβεί μια νέα μεταπολίτευση ή θα επαναληφθεί, έστω και σαν φάρσα, μια νέα «αποστασία», όπως αρέσκονται να λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί δηλώνουν μετά περισσής σαφήνειας και πεποιθήσεως πως «η κυβέρνηση δεν πέφτει, το αντίθετο, θα ενδυναμωθεί».

Ο τριπλός στόχος

Σε αντίθεση με τη συνεχώς και σκληρώς επιτιθέμενη αντιπολίτευση, στο Μαξίμου θεωρούν πολιτικές επιτυχίες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού τις δύο συμφωνίες και επιπλέον κρίνουν πως, με αυτές εφαλτήριο, θα πετύχουν τους τρεις πολιτικούς στόχους:

α) Συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και κάλυψη της όποιας δημοσκοπικής διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία.

β) Γέφυρα με το ΚΙΝΑΛ. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

γ) Δημιουργία προβλημάτων στη ΝΔ με την ενθάρρυνση αποσχιστικών τάσεων, τόσο από τα δεξιά όσο κι από τα αριστερά της «γαλάζιας» παράταξης.

Μάλιστα,ευελπιστούν πως με την επίτευξη των ως άνω στόχων διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί… Οι καλά γνωρίζοντες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου ορκίζονται πως Τσίπρας και Καμμένοςέχουν δώσει τα χέρια ότι δεν θα προδώσει ο ένας τον άλλον με πτώση της κυβέρνησης. Ή, κατ’άλλους,η κυβέρνηση θα πέσει όταν οι δύο αρχηγοί το αποφασίσουν. Κατά τους μεν και τους δε, έτσι ερμηνεύεται η φράση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο στην κοινή πανηγυρική συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ζάππειο: «Πάνο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μαζί».

Συνταγματική αναθεώρηση

Η κυβέρνηση προτίθεται να ρίξει στο τραπέζι τη συνταγματική αναθεώρηση, διά της οποίας στοχεύει να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής.Ο πρωθυπουργός εξομολογείται σε συνομιλητές του πως, όπως με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ήρθαν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ –Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σπύρος Δανέλλης–, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα έρθουν κι άλλα στελέχη από τον ίδιο όμορο χώρο με τον συνταγματικά δρομολογούμενο διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

Η στόχευση του κ. Τσίπρα είναι κατεξοχήν πολιτική: Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, αυτόματα με τη συγκεκριμένη κίνηση, που θα παρουσιαστεί ως έχουσα κατεξοχήν «προοδευτικό πρόσημο», ο πρωθυπουργός θα ασκήσει εκ των πραγμάτων πίεση όχι απλά και μόνον προς το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της «γαλάζιας» παράταξης, που συμμερίζεται την εν λόγω αλλαγή.

Προς τούτο, ο πρωθυπουργός προτίθεται να «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον μήνα Ιούλιο. Επιπλέον, πάντα τα ανωτέρω «δένουν και συσπειρώνουν την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Εφεδρείες της δεδηλωμένης

Κορυφαίοι υπουργοί εκμυστηρεύονται με απόλυτη σαφήνεια πως Οι ΑΝΕΛ δεν θα «ρίξουν» την κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ο δρομολογούμενος διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος τους προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία να επαναπροσεγγίσουν την κοινωνική τους βάση που δυσαρέστησαν, επειδή δεν ψήφισαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ…Πέραν, όμως, όλων αυτών των επισήμως εκτιμωμένων, καλό είναι –όπως χαρακτηριστικά λέει παλαιό στέλεχος της Αριστεράς και νυν κοινοβουλευτικός– να είναι και τα «σκυλιά δεμένα για παν ενδεχόμενο!».

Τη διαγραφή του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου –εξαιτίας της θετικής ψήφου που έδωσε στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης– ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να προσμετρά 152 βουλευτές. Αμέσως διέρρευσε κυβερνητικό nonpaper με καταγγελίες για «σχέδιο νέας αποστασίας», το οποίο, όπως αναφέρεται, «απεργάζονται εδώ και καιρό συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων».

Μαζί με τις καταγγελίες για «αποστασίες» και «σχέδια πολιτικής ανωμαλίας», άρχισαν και οι υπολογισμοί για αναπλήρωση των ενδεχομένως σε επόμενο στάδιο «αποστατών». Η περίπτωση της προ καιρού προσχωρήσασας στην κυβερνητική πλειοψηφία, πρώην βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, εκτιμήθηκε δεόντως κι αυτόματα άνοιξε η όρεξη για «μεταγραφές».

Σύμφωνα με σενάριο που διακινείται στις πιθανές χρυσές «εφεδρείες», υπολογίζονται βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι την προσχώρησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σπύρος Δανέλλης . Σε αυτό το σενάριο εντάσσεται και η πιθανή ένταξη του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα, που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Επίμονες φήμες θέλουν επόμενη μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν του Γιώργου Κατσιαντώνη, επίσης της Ένωσης Κεντρώων. Ένα άλλο σενάριο θα ήθελε την Κατερίνα Παπακώστα να μετακινείται προς τους ΑΝΕΛ, ενώ δεν αποκλείουν και τη, χωρίς ένταξη στο κυβερνών κόμμα, στήριξη της κυβέρνησης από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Βουλευτές της πλειοψηφίας, συζητώντας με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, κάνουν λόγο για τον μαγικό αριθμό 8, με τον οποίο, ακόμα και στην ακραία περίπτωση ομαδικής αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει πάλι πλειοψηφία 153 βουλευτών. Οι ίδιο συνομιλητές θεωρούν ως «δεδομένους» 5 + 3 βουλευτές, οι οποίοι είτε είναι χωρίς κομματική στέγη–ανήκουν στην πτέρυγα των ανεξαρτήτων– είτε προέρχονται από το Ποτάμι.

Πέραν όλων αυτών των αριθμητικών υπολογισμών, γίνονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει από την παρούσα Βουλή με συνεργασία του όμορου ΚΙΝΑΛ, είτε στο σύνολό του είτε μετά από διάσπαση…

Διαβάστε ποιοι βουλευτές σκέφτονται να προσωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.