Σκάνδαλο στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα: Η ερευνήτρια που έφαγε 1 εκατ. ευρώ

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την ερευνήτρια;

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της OLAF (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης) σχετικά με ατασθαλίες σε ελληνικό πανεπιστήμιο από Ελληνίδα ερευνήτρια η οποία κατάφερε να αποσπάσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει τεράστια, δυσάρεστη έκπληξη στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Το συγκεκριμένο ποσό φέρεται να δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα κατηύθυνε η συγκεκριμένη επιστήμονας.

Επρόκειτο για πενταετή έρευνα που ξεκίνησε την περίοδο 2008-2009 και φέρεται να αφορούσε τη συμπεριφορά νέας μορφής υλικών και διάφορες εφαρμογές τους. Το έργο θα περιλάμβανε ένα δίκτυο περισσότερων από 40 ερευνητές από όλο τον κόσμο υπό τις κατευθύνσεις της Ελληνίδας που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης .

Το πρόγραμμα αυτό θα περιελάμβανε περισσότερους από 40 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο υπό την επίβλεψη της Ελληνίδας ερευνήτριας.

Η OLAF έστρεψε το «μικροσκόπιο» της πάνω από την υπόθεση όταν εντόπισε πως τα χρήματα για τους ερευνητές καταβάλλονταν μέσω επιταγών οι οποίες όμως εν συνεχεία κατευθύνονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων.

Οι πληροφορίες θέλουν την OLAF να ξετυλίγει το κουβάρι εντοπίζοντας πως η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε η ίδια ανοίξει τους λογαριασμούς, έδινε χρήματα στους επιστήμονες αλλά είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς προκειμένου να λαμβάνει μερίδιο από το ποσό.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

Μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα, η εν λόγω επιστήμονας έφυγε για άγνωστους λόγους από την Ελλάδα ενώ φέρεται να υπήρχαν αναφορές για «πόλεμο σε βάρος της από ενδοπανεπιστημιακά συμφέροντα».

Τα εν λόγω συμφέροντα παραμένει άγνωστο αν σχετίζονται και με τις τωρινές αποκαλύψεις. Στη συνέχεια άρχισε να παίρνει διάφορες θέσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ όπου έλαβε μάλιστα χρηματοδότηση από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.